14 april, 2007

Vatikan o Darwinu II

Lani oktobra sem omenil sestanek o Darwinovem nauku, ki ga je organizirala katoliška cerkev. Kot lahko preberemo novico v Razgledih je papež Benedikt XVI. zdaj izdal knjigo „Stvarjenje in evolucija“, kjer naj bi bile objavljene tudi misli takratnega njegovega predavanja. Nisem si mogel kaj, da se ne bi na novičko v Razgledih v komentarju oglasil z nasvetom, kako lahko bralci tudi najdejo referenčno mesto, kjer znajo pojasniti Darwinove "zmote".

Kje so časi (1986), ko je znal papež Janez Pavel II. povsem drugače priznati veličino Darwinove misli. Sicer si bodo pa bralci, medtem ko bodo čakali, da bodo v slovenščino prevedli novo Ratzingerjevo knjigo, lahko čas krajšali z branjem trenutne svetovne uspešnice evolucionista Richarda Dawkinsa "Bog kot zabloda" (The God Delusion), ki smo jo pravkar dobili pri založbi Modrijan v slovenskem prevodu. Ja, to je tisti R. Dawkins, ki ga je lani revija Prospect uvrstila med tri najvplivnejše živeče intelektualce izza N. Chomsk(y)ega in U. Eca.

3 komentarji:

  1. Pogosto ni narobe, če kakšni stvari dodaš kanček humorja in se tudi malo nasmejiš, magari na lasten račun. (Zanimivo da to religijam ne gre najbolje od rok...)

    Priporočam ogled South Parkove episode Go God Go: evolucija v šolskem pouku, leteča špagetasta pošast, ateizem, Richard Dawkins, znanost, ... ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne vem, o katerih Darwinovih zmotah je govora v knjigi. Ampak dejstvo pač je, da se je Darwin v marsičem motil. Prav tako je dejstvo, da RKC danes sprejema/priznava bistvo Darwinove evolucijske teorije. Če želiš iskati krščanske nasprotnike evolucijski teoriji, Vatikan ni pravo mesto. Našel jih boš med protestanti v ZDA, na primer denominacija, kateri pripadata George W. Bush in Mel Gibson.

    OdgovoriIzbriši
  3. @ervinator: seveda, razprava o kvaliteti ugovorov proti evolucijskemu nauku v novi Ratzingerjevi knjigi bo korektno mogoča šele, ko jo bodo tisti, ki bodo o njej sodili, prebrali. Tudi o tem, da bi se črno-belo opredeljevali o Darwinovem nauku ni vredno izgubljati besed; že sama evolucijska misel prenesena v prostor miselnega predpostavlja stalen razvoj in torej dograjevanje znanja.
    Da bi pa bili zgolj ameriški protestanti vir zavračanja Darwina, ne bo držalo, saj se v številnih evropskih državah z močno rimokatoliško tradicijo krepijo gibanja primerljiva s kampanjo ameriškega "inteligentnega načrta". Značilen primer je Poljska. In tudi nedavne kadrovske spremembe v Vatikanu ne govorijo več o tisti naklonjenosti RKC evolucijski misli, ki jo je bilo mogoče čutiti v času papeža Janeza Pavla II.

    OdgovoriIzbriši