05 marec, 2007

Učinkovito odstranjevanje virusov iz pitne vode

Raziskovalci iz Univerze Delaware so razvili nov, cenen način odstranjevanja nezaželenih mikroorganizmov, vključno z virusi, iz pitne vode. Postopek, ki so ga tudi patentno zaščitili, temelji na postopku filtracije preko zelo reaktivnega elementarnega železa. Tako bi lahko zamenjali današnje načine dezinfekcije vode, pretežno s klornimi pripravki, ki pa lahko zapuščajo v vodi toksične stranske produkte.

V položaju smo, ko po podatkih World Health Organization (WHO) več kot milijarda ljudi nima dostopa do varnih virov pitne vode; posebno zaskrbljujoče je stanje v deželah v razvoju. Vsako leto beležimo štiri milijarde primerov diareje, predvsem pri otrocih in 88% teh primerov je posledica neustreznih vodnih virov ter njihove neustrezne sanitacije.

Učinkovitost predlaganega načina čiščenja dosega tudi 99,999% odstranjevanje virusnih delcev, ki so danes v večini zakonodaj tarča po kateri presojamo učinke čiščenja vode. Postopke je tudi poceni, ob tem pa omogoča celo obdelavo voda, ki se npr. v kmetijstvu uporabljajo pri namakanje polj za pridelavo presnih živil in v predelavi takih živil.

Ni komentarjev:

Objavite komentar