17 september, 2006

Mleko iz biološke pridelave

Nedavna poteza ameriške trgovske verige Val-Mart, da bo ponudila v svojih prodajalnah kravje mleko iz biološke pridelave po nižjih cenah kot je tako mleko konkurenčnih proizvajalcev  je vzbudila v javnosti precej pozornosti, med proizvajalci pa tudi mnogo negodovanja. Standardi proizvodnje mleka v pogojih biološke pridelave so v ZDA dovolj strogi: živali namenjene za ta vid mlečne proizvodnje morajo od šestega meseca starosti dalje použiti najmanj 30% dnevnega obroka v suhi snovi na paši in to vsaj 120 dni letno, pri čemer je navzgor omejena tudi obremenitev pašnikov z do 5 kravami na površini hektarja paše. Konkurenca opozarja, da bo veletrgovina v iskanju poti do cenejše proizvodnje morda skušala zrahljati ali obiti te standarde.

1 komentar:

  1. Tole me spominja na zgodbo o BGH (bovine growth hormone), katero zgodbo sta hotela razkrinkati dva novinarja na fox "news".
    Na kratko, Monsantu je ratalo, da so novinarja odpustili, le-ta pa sta dobila tožbo z nekaj manj kot pol miljona dolarjev + stroški. Nekaj let kasneje se je Fox pritožil in sodišče je razglasilo, da ni zakona, ki bi medijem, "4 veji vlade" (4th estate), zapovedovala, da morajo poročati resnico (kar je izničilo prejšno sojenje).

    Zelo slab dan za Američane. Še en znak fašizma. :/

    OdgovoriIzbriši