21 oktober, 2006

Letalnost filovirusov

Kot sporoča blog Biology News Net, so raziskovalci Greene Infectious Disease laboratorija na Univerzi Columbia, CDC laboratorijev in centra Caribbean Primate Research odkrili ključni mehanizem s katerim filovirusi, mednje spadata tudi povzročitelja bolezni Ebola in Marburg, povzročijo obolenje. V decembrskem zvezku letnika 2006 revije The FASEB Journal bo opisano odkritje aminokislinske sekvence pri filovirusih, ki vodi do hitrega padca imunskega odziva. Ugotovitev omogoča razvoj novih zdravil za omejitev teh uničujočih bolezni.

3 komentarji:

  1. Anonimni00:16

    Predvsem pri Eboli se mi zastavlja resen dvom, da bo farmacevtska industrija pokazala interes za ravoj zdravila, glede to, kje Ebola prizadane največ žrtev.

    Države tretjega sveta z nizkim ekonomoskim potencialom v zadnjem času niso več zanimive za multinacionalke, ki so skoraj še edine, ki si lahko privoščijo razvoj novih učinkovin.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nek drug argument nam daje upanje, da so določene rešitve blizu. Namreč v "globalni vasi" ni nihče več nikjer varen in to sili k iskanju rešitev; prav za Ebolo naj bi razvoj vakcine bil že zelo daleč.

    OdgovoriIzbriši
  3. Anonimni12:43

    Omenjeni prispevek res daje pozitivno perspektiv in tudi glavni krivci, regulatorni organi so precej bolj odzivni, ko gre za rešitev problema, ki se tiče tudi razvitega sveta. Kar pa sicer ne pomeni, da so cepivo dejansko doseglo vse tiste, ki so najbolj ogroženi.

    Vsekakor je pa to del, kjer lahko akademska sfera doda levji delež pri razvoju.

    OdgovoriIzbriši