16 oktober, 2006

"Nanoporno" sekvenciranje

Bodimo v prihodnje pozorni vedno ko srečamo v novicah geslo "nanopore sequencing". Napoveduje namreč novo tehnologijo DNK sekvenciranja, ki je sicer še v najzodnejšem obdobju razvoja. Tako je mogoče prebrati med vrsticami sporočila, da ameriški National Human Genome Research Institute iz Bethesde razpisuje za več kot 12 milijonov US$ projektov za raziskovalce, ki razvijajo rešitve s katerimi bo mogoče strošek sekvenciranja sesalskega genoma  iz današnjih 10 milijonov dolarjev zmanjšati na vsega 1000 (!) US$.

3 komentarji:

 1. Hoj...
  V Scientific Americanu sem prebral nekaj zanimivega na podobno temo...pišejo namreč, da bo verjetno sekveniranje genoma postalo "kmalu" komercialna storitev v za to specializiranih centrih. V bistvu naj bi šlo tako kot za kupovanje kruha...prideš, naročiš mapo svojega genoma, počakaš nekaj dni, plačaš cirka 1000$ in maš...

  Verjetno je to še precej daleč v prihodnosti, je pa realnost sistem za sekveniranje, ki ga ponuja Roche. Oglejte si domačo stran https://www.roche-applied-science.com/sis/sequencing/genome/index.jsp .
  Nekaj nas iz Inštituta za Mikrobiologijo smo bili ene pol leta nazaj na predstavitvi te aparature in nam je po domače povedano čeljust padla na mizo.
  Zadeva izkorišča t.i. emPCR in omogoča sekveniranje velikega števila bp v zelo kratkem času. Rochevci trdijo, da za priblizno 2Mpb genom potrebujejo 4 ure, za človeka pa v teoriji 1 teden. Sliši se dobro...
  ...jasno obstaja problem...
  ...saj vsi že veste...
  ...cena, kaj pa drugega!
  Cena aparata sicer niha od tega kako ga zdilate, ampak se giba okoli 400.000.000 €.
  Pa veselo varčevanje vam želim...
  LP, R.coccus

  OdgovoriIzbriši
 2. ja tale "stroj" firme Roche je res "mega", se mi pa zdi, da se vam je pa pri ceni zapisalo troje ničel preveč. Pa saj je tudi cena 400.000 € še vedno velika, ali ne?

  OdgovoriIzbriši
 3. Ja...zatipkal sem se...mislil sem štiristotisoč ne štirsto miljonov :)
  Sem hotel danes popravit pa ste me že prehiteli...

  LP R.coccus

  OdgovoriIzbriši