06 april, 2008

Didušikov oksid kot TGP

Ob pogostem omenjanju ogljikovega dioksida in metana kot pomembnih toplogrednih plinov (TGP) kar pozabljamo na didušikov oksid (N2O), je opozoril prof. D. Richardson na nedavnem kongresu SGM. Sicer plin, ki ga poznamo tudi kot smejalni plin, predstavlja le 9% vseh toplogrednih plinskih emisij a ima 300 krat večji toplogredni potencial kot CO2. V atmosferi lahko preživi 150 let in njegova koncentracija se letno povečuje za 50 ppb ali 0,25%.

Kadar so bakterije soočene s pomanjkanjem kisika, pravi prof. Richardson, nekatere med njimi preidejo na izrabo nitratov, pri tem pa se sprošča N2O v okolje. Največ ga prispevata biološko čiščenje odpadnih vod in deponije odpadkov ter kmetijstvo ob neustrezno odmerjenem gnojenju.

2 komentarja:

  1. Ne dolgo nazaj sem bila na krajšem predavanju ravno o tej temi. Vendar so podali drugačne podatke: da se količina N2O povečuje 0,3 ppb/leto ter da ga je trenutno v atmosferi 310 ppb.

    Kar 70 % N20 naj bi proizvajale glive, saj mnoge nimajo N2O reduktaze za redukcijo do N2.

    Zanimivo je tudi, da so odkrili tudi t.i. nitrifier denitrification, ko nitrifikatorji ob pomanjkanju organskih snovi, reducirajo nitrit.

    OdgovoriIzbriši
  2. Težko komentiram različnost podatkov, ker sem jih pač povzel tako, kot jih je prof. D.J. Richardson predstavil na konferenci SGM. Gotovo pa bodo njegovi podatki tudi revijalno objavljeni in takrat bo lažje presoditi čemu tak razkorak. Morda se nam pa oglasi kdo, ki se v našem prostoru bližje ukvarja s problematiko mikrobnega dušikovega kroga?

    OdgovoriIzbriši