12 januar, 2007

O bioinformatiki

Tokrat bom segel po nekoliko starejšem zapisu v blogu {bio,medical} informatics iz lanskega 21. junija na temo bioinfomatike. Dober uvod v snov ponuja vodilna misel tega bloga (orig. cit. iz Bioinformatics in the 21st century):

“Bioinformatics will be at the core of biology in the 21st century. In fields ranging from structural biology to genomics to biomedical imaging, ready access to data and analytical tools are fundamentally changing the way investigators in the life sciences conduct research and approach problems. Complex, computationally intensive biological problems are now being addressed and promise to significantly advance our understanding of biology and medicine. No biological discipline will be unaffected by these technological breakthroughs.”

In zdaj tisto kar je pritegnilo mojo pozornost v omenjenem postu. Namreč način, kako okolje, ki se zaveda pomena nekega aktualnega novega področja, vzpodbuja njegov razvoj. Znova gre za citat, tokrat iz revije e-Prerie, ki ga bom skušal prevesti:

"Univerza Illinois iz Chicaga (UIC) je trenutno edina učna ustanova v državi (mišljen je Illinois, op. FVN), ki ima akreditiran učni program v bioinfomatiki. UIC ponuja program bioinfomatike pod imenom BiTmaP v vrednosti 12 kreditnih točk. BiTmaP je javni program, ki ga podpira ameriško ministrstvo za delo (U.S. Department of Labor) v višini $3 milijonov dolarjev kot dotacijo Chicago Technology Park-u. Program so oblikovali z željo zapolniti vrzel med nezaposlenimi ali neustrezno zaposlenimi strokovnjaki v informacijski tehnologiji in živahno razvijajočo se skupnostjo v vedah o življenju."

Ni komentarjev:

Objavite komentar