07 januar, 2007

Hitro odkrivanje bakterij

Mikrobiološka analitika si morda lahko kmalu obeta izredno pospešitev odkrivanja bakterij v različnih materialih in v zraku. Postopek bo uporaben npr. za dokazovanje prisotnosti patogenih mikroorganizmov v živilih in za odkrivanje namernega sproščanja bioloških bojnih sredstev. Tehnika z oznako DESI (angl.: Desorption Electrospray Ionization) temelji na masni spektroskopiji, kjer pa ni več potrebna dolgotrajnejša priprava vzorca, ki je sicer značilna za odkrivanje bakterij z masnim spektrometrom in daje rezultat v manj kot minuti. Prof. Graham Cooks iz Univerze Purdue v ameriški zvezni državi Indiana, ki razvija metodo, zagotavlja, da je mogoče ugotoviti bakterijsko prisotnost in pripadnost v nanogramskem velikostnem redu (milijardni del grama) pri čemer je natančnost pri ugotavljanju pripadnosti zagotovljena do ravni mikrobne podvrste. Identifikacija temelji na prepoznavni specifične sestave bakterijskih maščobnih kislin. Za hitro odkrivanje bakterijske kontaminacije na terenu razvijajo tudi majhno, prenosno analitsko napravo.

3 komentarji:

  1. Vprašanje, kako se bo ta metoda obnesla, glede na to da maščobnokislinski profil zavisi od faze rasti
    lp
    rtkavc

    OdgovoriIzbriši
  2. Faza rasti dodaja manjšo variabilnost k dobljenemu maščobnemu profilu b. celic; že doslej metoda določanja tega profila koristno podpira taksonomijo in identifikacijo. Več o tem boste našli na spletu pod gesli: "fatty acid profiling", "FAME" ipd.

    OdgovoriIzbriši
  3. Če želite razširiti znanje na področju bakterijske identifikacije in kemotaksonomije na osnovi FAMEs profiliranja, vam priporočam ogled strani MICROBIAL IDENTIFICATION SYSTEM (www.midi-inc.com). Razloženi so pricipi FAMEs profiliranja, identifikacije in kemotaksonomije, hkrati pa si lahko ogledate posamezne baze mikroorganizmov, ki jih s tem sistemom lahko identificirate.Na podoben način (vendar z ročno primerjavo profilov)smo na Katedri za mikrobiologijo in mikrobno biotehnologijo kemotaksonomsko razvrstili anaerobe iz skupin Prevotela, Butyrivibrio in Pseudobutyrivibrio.Že nekaj časa poznana in uporabljana tehnika, ki temelji na (seveda nekoliko počasnejši) plinsko-kromatografski analizi, zahteva primerjavo FAMEs profilov čistih kultur, ki so bile gojene 24 ur v predpisanem standardnem gojišču. FAMEs so zelo stabilna genetsko determinirana lastnost.Sestavo sicer do določene mere lahko spremenijo faza rasti in stresni okoljski dejavniki, vendar nekatere MK in predvsem njihova razmerja še vedno odražajo vrstno specifičnost.Iz te tematike je lani doktorirala vaša asistentka Maša Zorec (Kemotaksonomska analiza dolgoverižnih maščobnih kislin in maščobnih aldehidov v vampnih bakterijah iz rodov Butyrivibrio in Pseudobutyrivibrio. Verjamem, da bodo tudi novo, na mas-spek temelječo metodo razvili in standardizirali do take mere, da bo zares omogočala obljubljeno hitrost identifikacije. LP, Romana Marinšek Logar

    OdgovoriIzbriši