17 avgust, 2006

Tudi komenzali niso od muh

Tako imenovane komenzalne*) bakterije naj bi, kot nas na to opozori nedavni članek v reviji Science in ga povzema The Scientist, v nasprotju z dosedanjim prepričanjem v prebavilih lahko povzročale tudi škodo, podobno kot patogene bakterije. Raziskovalci so npr. pri bakteriji Escherichia coli odkrili nabor genov (v genomskem otoku pks), ki lahko povzročijo lomljene dvojne vijačnice gostiteljske evkariontske DNA. Sprožijo torej mehanizem, ki bi lahko izzval raka v prebavilih. Podatek je pomemben tudi zato, ker bo potrebno v prihodnje z večjo skrbjo preverjati lastnosti t. i. probiotskih bakterij, ki jih običajno rekrutiramo iz skupine komenzalnih bakterij.

*) komenzalen … živi v sožitju z drugim organizmom, ki mu zagotavlja hrano in mu ne povzroča škode. Komenzalne bakterije so del običajne mikrobne združbe prebavil.

2 komentarja:

  1. Samo ena asociacija, ki sem jo dobil ob branju tega posta. Pred kratkim sem prebral knjižico
    Likar, M. 1965. Paraziti. Mladinska knjiga, Ljubljana
    ... kjer omenja "bakterijsko tratico", s čimer meri na "biofilm". Izraz se mi zdi zelo posrečen.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi meni je ta izraz domač in sem ga v nekaterih tekstih že uporabil le da se izogibam pomanjševalnic in govorim kar konkretno o "bakterijski (mikrobni) trati".

    Sicer pa se je ta moj odpor do deminutivov rodil šele nedavno, v nekaterih svojih starejših tekstih sem npr. še govoril npr. o "celični stenici" ( angl. "cell wall"), danes raje rečem kar "celična stena".

    OdgovoriIzbriši