13 avgust, 2014

Odličen intervju v Dnevniku o eboli

V današnjem Dnevniku najdete odličen intervju s prof. dr. Tatjano Avšič-Županc o eboli in naši pripravljenosti na ev. nevarnost vnosa te bolezni (bojim se, da članek na spletu ni odprtodostopen, uporabniki Piana pa ga lahko preberejo).

Sicer pa lahko prisluhnete izčrpnejšemu pogovoru o eboli v oddaji na Intelekti

4 komentarji:

  1. gromskij09:45

    V bistvu se lahko članek bere tudi brez Piana:
    1. Pot pod noge do prve knjižnice.
    2. Tam se vpraša po Dnevniku od 13.avgusta.

    Glede virusa. Američani so poslali eksperimentalno zdravilo na prizadeta območja. Zanima me, ali bo zraven še kdo meril razne parametre obolelih, ki bodo jemali koktelj mAb?

    OdgovoriIzbriši
  2. @gromskij: kar zadeva odprtodostopnost Dnevnika se strinjam, kar v najbližjo knjižnico, včasih deluje že sprehod do bližnje kofetarnice :)
    Prepričan sem, da bodo izvajalci vseh poskusnih posegov te izvajali po ustreznih in striktnih protokolih (zdaj slišim, da bodo npr. Kandačani poslali na prizadeta področja tudi poskusno vakcino), saj je za proizvajalca še kako pomembno, da pridobi čimveč koristnih podatkov o učinkih. Je pa res, da je spremljanje pacientov v zahtevnih terenskih pogojih težavnejše in je bil to najbrž tudi razlog, da so prva dva bolnika, pri katerih so uporabili protitelesa, evakuirali v ustreznejše bolnišnično okolje.

    OdgovoriIzbriši
  3. @gromskij: nekaj več podatkov o vrstah zdravil in strategijah njihove uporabe lahko preberete tukaj.

    OdgovoriIzbriši
  4. gromskij09:43

    Hvala.

    OdgovoriIzbriši