04 avgust, 2014

Aktualne vesti o Eboli.

Trenutno je blog H5N1 spletna stran, ki najizčrpneje in najobširneje poroča o tragičnem dogajanju v zahodni Afriki, kjer skušajo omejiti širjenje mrzlice Ebola.  Po podatkih WHO je do 1. avgusta umrlo že 887 od skupno 1.603 obolelih.

Zdaj se pojavljajo tudi že prva poročila o eksperimentalni možnosti seroterapije Ebole, ki je kot kaže bilo uporabljena tudi pri obeh obolelih, ki ju zdravijo na ameriških tleh.

PS.: NBC News objavlja v posebni prilogi Ebola virus outbreak tekoče novice o dogajanju.  

2 komentarja:

  1. gromskij15:44

    Eno malo provokativno vprašanje... A verjamete, da v vojaških laboratorijih (ZDA, RUS, CHI) imajo na voljo preskušena cepiva?

    OdgovoriIzbriši
  2. @gromskij: vprašanja ne jemljem provokativno, ampak radovedno, saj se najbrž še pri kateri od bolezni sprašujemo podobno. Pragmatično bi špekuliral, da bi najbrž trenutno situacijo potencialni imetnik vakcine uporabil za njeno preskušanje; počakajmo na dogajanje. Uporabljena eksperimentalna serumska terapija pa kaže, da vendarle aktivno iščejo rešitve za premagovanje te zares strašljive bolezni. Razumeti pa je treba, da je razvoj vakcin seveda tudi velik materialni zalogaj. Realen je tak projekt bodisi na sponzorskih sredstvih (javnih ali zasebnih) ali pa v pogojih delovanja trga, kar pa pri bolezni relativno skromne globalne frekvence ni realno. Vsekakor pa je mogoče Ebolo šteti med bolezni, ki je zanimiva tudi za teroristične izprijence in to je najbrž dodaten motiv za države, da čimprej najdejo profilaktično in/ali terapevtsko rešitev. Napovedan je npr. preskus nove vakcine (prve?) proti Eboli v ZDA letošnjega septembra.

    OdgovoriIzbriši