04 februar, 2011

Kreacionistični učitelji biologije

“Ne mor’š verjet” sem si rekel, ko sem prebral tole novico, posredovano iz članka v reviji Science prejšnji teden. Celih 13% anketiranih ameriških učiteljev biologije aktivno promovira kreacionizem, medtem ko večina od 900 anketiranih poučuje evolucijski nauk neučinkovito in nekvalitetno.

Močno upam, da je pri nas stanje zelo drugačno!

5 komentarjev:

  1. Z današnjim znanjem je promoviranje kreacionizma in zavračanje evolucije med izobraženci prav res neverjetno in tudi nedopustno. In potem bereš neumne komentarje: There is no definitive proof of evolution. Neumni Američani! (stereotip, seveda). Treba bi jih bilo poslati na obvezno izobraževanje iz evolucije, da se seznanijo z nekaterimi dejstvi.

    Mislim, da je pri nas situacija vseeno boljša.

    OdgovoriIzbriši
  2. @ Mikrob
    Svojo ugotovitev v zadnjem stavku ste uspešno podkrepili s svojim komentarjem, razmislekom študenta, ki je doživel naš naravoslovni pouk. Sem vesel.

    OdgovoriIzbriši
  3. Stanje v naših šolah je veliko boljše, saj kreacionizma ni v učnem načrtu za biologijo na javnih šolah, a to ne pomeni, da se učenci z njim (bežno) ne seznanijo (verouk).

    OdgovoriIzbriši
  4. Upam, da naš verouk topogledno ni sporen, saj RKC uradno ne podpira kreacionizma oz. sprejema evolucijski nauk. Me je pa v ameriški anketi presenetilo bolj kot to, da posamezni učitelji učijo kreacionizem, to ,da je ugotovljen tako velik delež nekompetentnega pouka evolucije.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bolje kot v Ameriki, s tem se strinjam. A vseeno me skoraj vsak dan pretrese dejstvo, kakšna množica verskih fanatikov me obdaja. S starimi kozli sem se sprijaznila; ampak da me kolegica biologinja vpraša: "Ej, a ti res verjameš v evolucijo??"

    OdgovoriIzbriši