26 februar, 2007

Zgodovinski sprehod

Dovolite, da vas Steven Johnson (sicer tudi avtor knjige The Gost Map) v svojem video predavanju popelje v leto 1854 v čas znanega izbruha kolere v Londonu, ko je duhovnik John Snow dokazal izvor epidemije v vodnih virih in postavil enega od temeljev nadaljnjemu razvoju epidemiologije.

Ob tem boste gotovo boste postali pozorni od kod prihaja informacija; gre za spletni servis TEDTalks, kjer boste lahko našli še množico nič manj zanimivih nastopov uglednih in enkratnih predavateljev našega časa. Mene je najbolj fasciniral Hans Rosling, tudi zaradi izjemne grafične prezentacije, na kateri je zgradil svoj nastop (oglejte si še splet Gapminder). In seveda ne smete zamuditi Richarda Dawkinsa ter številnih drugih (ko boste enkrat na tem spletu, ga boste težko zapustili).

1 komentar:

  1. TED je ze skoraj eno leto (od kar obsaja TED talks) med mojimi priljubljenimi. Poleg Roslinga, se Gladwell, Vertes, Fisher in drugi. Pravi uzitek jih je polsusati in potem se dolgo v noc razmisljati in razpravljati o njihovih besedah. Nekatere sem poslusala ze tolikokrat, da jih znam skoraj na pamet:-) Toplo priporocam. Anja

    OdgovoriIzbriši