11 december, 2006

Bakterije v mitohondrijih

Pred leti je avstralski raziskovalec Nate Lo pri preiskovanju klopov odkril novo 16S rRNA bakterijsko sekvenco. Pri natančnejšem preiskovanju gostitelja so novodokrito bakterijo locirali v celicah ovarija klopa in da je bilo presenečenje še večje je niso našli v citoplazmi, ampak v mitohondrijih. V daljši raziskavi, s katero so pokrili obsežna geografska območja in ki je trajala več let, so Lo in sodelavci ugotovili to bakterijo pri 100% preiskanih samic klopov.

Bakterija je parazitirala med zunanjo in notranjo mitohondrijsko membrano in je sčasoma "použila" vsebino mitohondrija. Vendarle pa živali bakterija ne povzroča posebne škode. Oblika opisanega parazitizma nas pravzaprav spominja na nekega drugega bakterijskega parazita, namreč na Bdellovibrio bacteriovorus, ki napada druge bakterije in jih zajeda v periplazemskem prostoru. Nate Lo je zdaj že tudi poimenoval svojo bakterijo in kot velik ljubitelj nadaljevanje Star Wars jih je nadel ime, ki ga spominja na priljubljene TV zgodbe: bakteriji je dal ime Midichloria mitochondrii.

5 komentarjev:

  1. Ker sem nekoliko "premlad", da bi bil kaj preveč navdušen nad Star Wars, mi lahko kdo razloži, iz katerega karakterja izvira rodovno ime?

    OdgovoriIzbriši
  2. kuk pa rata njej pridit u mitohondrij?
    a klop nima nobenih obrambnih "pizdarij" d bi to prepreču? že d se čez citoplazmo prešverca je velik, pol pa še čez 2 membrane mit. bi blo fajn mehanizme prenosa pogledat. mogoč se bakterija dela d je kak proteinček namenjen u mit. al se pa nardi d je kaka vakuolca al pa kej.
    sam.... more bit pa u ibr mejhna tale bakterija...

    OdgovoriIzbriši
  3. @romunov: tudi sam nisem zelo domač na sceni Star wars, zato naj kar citiram del teksta iz članka:
    ...So Lo started surfing the Web, looking for ideas and finding nothing until one link took him to a page on the Wikipedia Web site describing midichlorians. He discovered that George Lucas had invented these creatures while dreaming up his Star Wars movies. The mysterious intracellular organisms apparently reside within the cells of almost all living things and communicate with the Force...". Čudna so pota taksonomskih asociacij, ali ne?

    OdgovoriIzbriši
  4. @zaupaj rožnati...: oh, prokarionti kar obvladajo intracelularno "švercanje", končno so na ta način tudi nekoč zdavnaj prodrli v gostiteljske celice in evkariontom tako podelili "mitohondrijske in kloroplastne pravice" (kot pravi znana endosimbiontska teorija)

    OdgovoriIzbriši
  5. ja ubistvu je res možn. sej majo mit. svojo dna. in lah d so bli to učasih kaki prokar.
    zanimiv se mi zdi, k nam niso nikol na faxu omentl take parazite. d lah ena bakterija pride v celico. mislu sm d lah sam, virusi hodjo v celice. oz. njihova dna(rna). čudn se mi zdi d jih imunski sistem ne vid. al klop sploh nima im. sistema... pa res. a insekti ga majo?..
    kuk pa rata pridit prok. v celico? a se sprav v vakuolo al pa kej. a mamo ljudje tud kake take parazite?

    OdgovoriIzbriši