24 november, 2006

Informacija se širi

Počasi se informacija o zmagi študentov ljubljanske Univerze na tekmovanju iGEM2006 v Bostonu (ZDA) širi tudi v naših medijih. Veliko je k temu pripomogla predstavitev projekta v sredo, 22. novembra 2006 na Kemijskem inštitutu Ljubljana (KIL) in je tudi dala učinkovit poudarek podpisavanju dogovora o dolgoročnem sodelovanju med KIL in Univerzo v Ljubljani v izobraževanju in raziskovanju. Najbrž prvo sporočilo o tekmovanju je bilo tisto na spletni strani IJS, ki mu je sledila novica na spletu Katedre za biokemijo FKKT. Med zgodnjimi poročili na spletu je bilo tisto na spletni strani KIL in tudi dokument s krajšim opisom dogodkov v Bostonu. Zdaj najdemo tudi že izčrpnejše poročilo z bogato slikovno podporo na spletni strani Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) UL. Eno prvih javnih občil, ki je o dogodku poročalo, kolikor sem uspel zaslediti, je bil časnik Večer, ki je že 7. novembra objavil članek "Uspeh Slovencev v ZDA". 8. novembra 2006 poroča o tem 24ur.com, 9. novembra tudi RTV SLO. Sledi časnik Dobro Jutro, ki je 17. nov. objavil obsežnejši članek z naslovom Ljubljanski študentje najboljši na svetu!  Časnik Finance objavi 19. nov. članek Naši premagali Harvard in Cambridge. V e-časopisu Ljubljanske novice je članek o dogodku datiran z 9. nov. 2006. Novico o tem najdemo že zgodaj (7.11. 2006) tudi na spletnih portalih NajNaj.siSlowwwenia.com in kasneje tudi v spletarni.si. Odmeve najdemo še v forumih, npr. Forum EF poroča 21. 11. 2006 o uspehu in dodaja zanimive utrinke. Na strani Katedre za biokemijo BF najdemo z datumom 10. nov. novico Izjemen uspeh slovenskih študentov z vključenim sočnim komentarjem tujih medijev o slovenskem podvigu. Mimogrede, o nagradi so razpravljali tudi na Redni letni skupščini Slovenskega biokemijskega društva.   

Hvaležen bom za opozorilo v komentarjih o vsakem zgodnjem omenjanju tega dogodka v drugih medijih. Še vedno pogrešam kakšen tehtnejši odmev iz slovenske politike.    

1 komentar:

 1. Gospod Nekrep, res sem Vam hvaležen, da bralce bloga obveščate o minulem projektu in uspehu.

  Kot je napisano v Dobro jutro, bi se politika odzvala le, če bi šlo za kak šport. Tudi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo se odzval zelo skopo. V čestitki, ki smo jo prejeli, je napisal, da smo bili "odlični med najodličnejšimi". V njegovih očeh torej nismo dosegli vrha, ali pa mu je raba presežnikov tuja.

  Ne samo, da projekt ni vzbudil zanimanja politike, tudi zanimanja medijev očitno ni. Takoj po zmagi je bil na strani 24ur.com objavljen prispevek z naslovom "Zmagali zaradi sesalcev", zraven pa je bila fotografija ženske, ki sesa nek prostor (dasiravno so prejeli od službe za stike z javnostmi celotno dokumentacijo, katere pa očitno niso dobro prebrali).
  Mimogrede...ste na podpisu sredinega dogovora zasledili kakšnegakoli novinarja iz katerekoli časopisne hiše ali pa televizije? Niste, ne, čeprav gre za pomemben dogodek.

  Časi so očitno takšni, da si vsaka vaška straža zasluži več pozornosti, kot pa slovenski dosežek v znanosti.

  Pa še to: Ko se česa takšnega lotiš, dobiš prej polena pod noge, kot pa podporo. Naj omenim, da so mlajši kolegi mikrobiologi morali (!) vložiti prošnjo na študijsko komisijo, da jim dovoli, da se predavanj do srede novembra ne rabijo redno udeleževati. Na srečo jim je komisija odobrila ne samo predavanja, ampak tudi vaje. Ko pa pokažeš, da si s svojim delom nekaj dosegel, pa so naenkrat vsi ponosni nate. Enako je z dekanoma BF in FKKT, enako je z rektorico, enako je z ministrom.

  Lep pozdrav
  Rok

  OdgovoriIzbriši