23 junij, 2006

ID tudi v Veliki Britaniji?

Kot lahko preberemo v zadnji številki revije THES se ideje »inteligentnega načrta« (ID) skušajo prikrasti tudi v visokošolske študijske programe v Veliki Britaniji. K sreči se že pojavljajo ugovori uglednih britanskih znanstvenikov. Nekaj o ID sem pisal tudi že v tem blogu.

2 komentarja:

 1. Hm, če se ne motim, smo o kreacionizmu spregovorili na vseh treh ravneh šolanja. Samo drugo ime ("inteligentni načrt") so mu nadeli.

  Ne verjamem v ta nauk. Ne moti me, da ga kot učiteljica omenim pri pouku. Edino prav bi bilo, da predstavim še ostale teorije (ne le neodarwinizma in kreacionizma). Čeprav ne vidim razloga, zakaj bi jih omenjali v (osnovni) šoli, predvsem, ker je neodarwinizem najbolj razširjen / sprejet v posvetnem svetu.

  Religiozne teorije naj predavajo v okviru verouka in ne na javni šoli, ki vzgaja in izobražuje pripradnike različnih religij in posvete.

  Naj še enkrat opozorim na stran Church of Flying Spaghetti Monster, ki se je pojavila (kot šala?!) na slovenskih blogih.

  Vesna

  OdgovoriIzbriši
 2. Glede na to, da so se pred kakšnim letom, dvema evoluciji, ki se je učimo tudi Slovenci, zavestno odpovedali v nekaterih državah Združenih držav, še prej pa v državah ortodoksnega islama, je za pričakovati, da se bo to pojavilo še kje. Čudi pa me, da se je to pojavilo na Stari celini...Očitno je bila moja ideja o tem, da Evropejci jemljemo mnogo stvari "cum granum salis" zgolj predsodek.

  S kolegico Vesno se popolnoma strinjam.

  Huxley-jev Krasni novi svet torej le ni utopija...

  Bojim se, da se bo zaradi načina slovenskih politikov (priporočam poslušanje šansona Svetlane Makarovič z naslovom Slinar, ki je na albumu Dajdamski portreti) ameriško-angleški pogled na evolucijo pričel uvajati tudi v slovenskem šolstvu...potem bo hoja po Al Arafu dovoljena zgolj izbranim...

  OdgovoriIzbriši