25 februar, 2006

Nanocevke kot biosenzorji

Ogljikove nanocevke naj bi postale obetaven material za pripravo biosenzorjev. Skupina raziskovalcev na Univerzi Illionois Urbana-Champaign, ki jo vodi prof. Michael Strano preskuša nekatere od rešitev. Kot povzema ScienceDaily poročajo v reviji Science o možnosti, da bi z nanocevkami, prekritimi z DNK, lahko odkrivali specifične molekularne vzorce. Z naslojitvijo enotračne DNK na nanocevke bi pridobili senzor s katerim bi lahko ciljno odkrivali dele komplementarne DNK v celicah ali v okoljskih vzorcih. Po vezavi komplementarne DNK na DNK senzorske nanocevke (pojav hibridizacije), se namreč naravna bližnja infrardeča fluorescenca nanocevk zaznavno spremeni. Podobno rešitev je že pred časom ta skupina predlagala tudi za pripenjanje encimov na nanocevke, ki bi jih nato kot biosenzorje vstavili v tkivo in bi služile npr. za dokazovanje ravni glukoze.

2 komentarja:

  1. Na Inštitutu Jožefa Štefana se tudi ukvarjajo z DNK in molekularno elektroniko (več v članku: DNK je izvrstna kandidatka za uporabo v molekularni elektroniki). Nanotehnologijo razvijajo na oddelku za kompleksne snovi.

    Vesna

    OdgovoriIzbriši
  2. Naša prijazna kolegica Vesna vedno uspeva obogatiti zapise v tem blogu, za kar sem ji zares hvaležen in samo želim si, da bi se ji na podoben, informativen način pridružili še drugi bralci. Skupaj bomo boljši!!!

    OdgovoriIzbriši