16 februar, 2006

Aktualno o aviarni influenci

Če želite spremljati trenutno dogajanje o ptičji gripi pri nas, potem velja občasno pogledati nekatere aktualnejše splete doma in na tujem. Najprej seveda skok na splet Urada vlade za informiranje oz. na njegova Sporočila za javnost. Na straneh Ministrstva za zdravje in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano boste v rubrikah Aktualno ali Novice sproti obveščani o vsem najnovejšem in prav tako v podobni rubriki na straneh Inštituta za varovanje zdravja RS in Veterinarske uprave RS. Trenutno so v Evropski uniji ugotovili ali oznanili sum prisotnosti ptičje gripe v šestih članicah: 11. februarja 2006 v Grčiji, 12. februarja v Italiji in prav tako 12. februarja v Sloveniji, 14. februarja v Avstriji in Nemčiji in 15. februarja 2006 na Madžarskem. Laboratorij v Padovi, ki pa ni evropski referenčni laboratorij, je tako pri pticah iz Italije kot iz Slovenije potrdil prisotnost zloglasnega virusa H5N1. Na spletnih straneh EU lahko novice o ptičji gripi oz. aviarni influenci spremljamo >tukaj, nekoliko obsežnejšo informacijo pa najdemo >tukaj. O prehranski varnosti živil živalskega vira beremo lahko na straneh Food Safety – From the Farm to the Fork s povezavami tudi do aktualnih novic o aviarni influenci. Druge aktualne spletne strani v Evropi so še: The European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), European Food Safety Authority (EFSA) in seveda splet World Health Organization (WHO) oz. njenega Evropskega urada z novicami o aviarni influenci. In tu so še strani European Influenza Surveillance Scheme (EISS), spletna stran EU Direktorata za zdravje z informacijami o gripi in evropska služba EuroGROG pa splet Svetovne organizacije za zdravje živali OIE in spletna stran Oddelka za kmetijstvo pri organizaciji FAO. Seveda pa v nobenem primeru ne gre brez informacij in ekspertize ameriških Centrov za kontrolo in preprečevanje bolezni CDC ter britanske Veterinary Laboratories Agency, kjer v referenčnem laboratoriju VLA v Weybridgu potrjujejo tudi sum ptičje gripe pri poginulih labodih iz Slovenije.

(Sveža vest: pravkar je RTV Lj. sporočila, da je pri preiskanem "slovenskem" labodu bil ugotovljen visokopatogeni virus aviarne influence H5N1; v oddaji Trenja na PopTV pa so povedali, da je mogoče na spletni strani Kliničnega Centra v Ljubljani najti nekaj pomembnih informacij o ravnanju javnosti v pogojih ogroženosti zaradi aviarne influence: >1, >2, >3, !)

2 komentarja:

  1. Alelujah, ko bi te stvari brali novinarji in povedali kaj pametnega, namesto da razne direktorice sprasujejo po odstopih. ;)

    OdgovoriIzbriši