03 oktober, 2005

Nobelove nagrade 2005

Kot sporoča The Nobel Assembly at Karolinska Institutet sta letošnjo Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino prejela dr. Barry J. Marshall in dr. J. Robin Warren iz Avstralije, prvi mikrobiolog in drugi patolog, za svoje delo s katerim sta dokazala, da ima pomembno vlogo pri nastanku gastritisa in peptične razjede na želodcu bakterija Helicobacter pylori. Delila si bosta prestižno nagrado v višini 1,3 milijona US dolarjev. Profesor B. J. Marshall, star 54 let, je raziskovalec na University of Western Australia, medtem ko je 68-letni dr. R. Warren patolog na Royal Perth Hospital, kjer jima je leta 1982 tudi uspelo njuno odkritje, ki pa ga je v začetku spremljalo ostro zavračanje stroke. Izčrpnejši tekst o tem objavlja danes tudi The Scientist.

4 komentarji:

 1. Zapisano je tudi ,da sta "nobelovca" odkrila dotično bakterijo pred 20 leti, čeprav je znano, da je bakterija odkrita pred približno 100 leti, in sicer naj bi bil to Poljak, ki pa je seveda pisal v poljščini.

  OdgovoriIzbriši
 2. Zares zanimiv podatek, ki ga omenjate. Gotovo bo prav Nobelovo odličje povzročilo, da bo znova mogoče prebrati veliko novega ali pozabljenega o tej bakteriji. Če samo pogledamo v Euzebyjev spisek prokariontskih imen (http://www.bacterio.cict.fr/)najdemo naslednji zapis: »Helicobacter Goodwin et al. 1989, gen. nov. Tipska vrsta: Helicobacter pylori (Marshall et al. 1985) Goodwin et al. 1989. Reference: GOODWIN (C.S.), ARMSTRONG (J.A.), CHILVERS (T.), PETERS (M.), COLLINS (M.D.), SLY (L.), McCONNELL (W.) and HARPER (W.E.S.): Transfer of Campylobacter pylori and Campylobacter mustelae to Helicobacter gen. nov. as Helicobacter pylori comb. nov. and Helicobacter mustelae comb. nov., respectively. Int. J. Syst. Bacteriol., 1989, 39, 397-405.«
  Bakterijo so torej včasih uvrščali v rod Campylobacter.
  Bilo bi pa zanimivo, če zapišete vir, ki poroča o poljskem odkritju te bakterije.

  OdgovoriIzbriši
 3. Vir:članek:J.W.KONTUREK: Discovery by Jaworski of Helicobacter pylori and its pathogenic role in peptic ulcer, gastritis and gastric cancer.Journal of physiology and pharmacology,2003,54,S3,23-41.
  Lahko Vam tudi pošljem članek.

  OdgovoriIzbriši
 4. Hvala za referenco, clanek sem ze nasel tudi v polnem tekstu na spletu. Sicer je pa tudi v Wikipediji dober zapis o H. pylori, ki sem mi zdi kar verodostojen. lp fvn.

  OdgovoriIzbriši