22 oktober, 2005

Alkohol...ne samo v užitek.

Benjamin Franklin naj bi izjavil: »Pivo je dokaz, da nas bog ljubi in želi, da smo srečni…". Tak začetek naj nikakor ne bo prispevek k razpravi o »razumnemu stvarstvu«, naj vas pa napoti na zares zanimiv poljuden razmislek o evoluciji alkoholne fermentacije, ki ga je prispeval PZ Myers v blogu Pharyngula. Avtor skuša tudi razpravljati o vprašanju, kaj je prisililo mikroorganizme, da uporabljajo ta razmeroma neučinkovit način anaerobne presnove.

Kdaj drugič pa nekaj več o verskem fenomenu »razumnega stvarstva« - »Intelligent Design« (ID), ki aktualno razburja ameriško biološko srenjo; biologi morajo znova, tudi na sodiščih, braniti evolucijski nauk. Za ogrevanje naj služi nekaj misli o ID iz nagovora trenutnega predsednika Univerze Cornell Hunter R. Rawlingsa III. Mimogrede: ali je že kdo zasledil ali poskusil oblikovati slovenski prevod za »Intelligent Design«?

2 komentarja:

  1. Nisem zasledila prevoda. Menim pa, da je določene pojme bolje pustiti v prvotnem jeziku, ker tako ne izgubijo celotnega pomena.

    Vesna

    OdgovoriIzbriši
  2. Imeli ste prav. Pojem je postal tudi pri nas "popularen": "Intelligent Design" se v prevodu glasi "inteligentno stvarjenje" (vir: Učenje stvarjenja sveta napad na znanost, RTV Slovenija, 30.10.2005).

    Vesna

    OdgovoriIzbriši