17 avgust, 2011

Nov konzervans

Potem ko v paleti sredstev za konzerviranje živil že kar nekaj časa nismo naleteli na poročilo o kakšnem novem pripravku se nam zdaj obeta nepričakovano učinkovit nov konzervans. Mikrobiolog dr. Dan O'Sullivan iz Univerze v Minnesoti je patentiral peptid s protimikrobnim delovanjem, imenoval ga je bisin pri čemer je z imenom želel poudariti njegovo bližnje kemijsko sorodstvo z drugim uveljavljenem konzervansom, ki se široko uporablja za konzerviranje mlečnih izdelkov, namreč z nisinom. Oba sodita v skupino t.i. lantibiotikov.

Bisin naj bi bil učinkovit proti vrsti patogenih organizmov, pomembna posebnost je, da deluje tudi proti po Gramu negativnim povzročiteljev zastrupitev s hrano, kot so E. coli in salmonele pa tudi proti listerijam. Sredstvo naj bi bilo tako učinkovito, da govorijo kar o trajni zaščiti živil, kar je treba seveda vzeti “cum grano salis”.

Vsekakor bo treba pred dokončno uveljavitvijo novega konzervansa odgovoriti na vrsto pomembnih vprašanj o njegovi varnosti in uporabnosti, obet pa je vsekakor dobrodošel.

1 komentar:

  1. Anonimni11:03

    Probiotčna zobna pasta (vsebuje:Dental-Lac™(Lactobacillus paracasei)):
    http://bit.ly/rs7uAK
    LP

    OdgovoriIzbriši