29 maj, 2011

Še o življenju na arzenu

Gotovo bo letos med znanstvenimi objavami povsem pri vrhu odmevnosti raziskava o mikrobnem življenju, ki naj bi temeljilo namesto na fosforju, na arzenu. Pred časom sem nekaj prvih kritičnih odmevov že omenil, zdaj pa je zgodba, ki doživlja izjemno popularnost, dobila nove, konkretnejše glasove kritikov in tudi nove odzive prve avtorice raziskave.   

2 komentarja:

 1. Duško Odić11:35

  Več o tem tudi v novih številkah Nature in Science

  http://www.nature.com/news/2011/110601/full/474019a.html

  http://www.sciencemag.org/content/332/6034/1136.summary

  ...z zanimivim 'sporočilom': "te rezultate je nesmiselno preverjati, saj bodo verjetno negativni in torej neobjavljivi". Nisem si mislil, da je čas raziskovalcev tako dragocen, da bi bilo preverjanje nečesa tako pomembnega popolnoma nesmiselno (ker 'verjetno' ne drži).

  OdgovoriIzbriši
 2. @Duško: ...hvala za koristno dopolnitev z linki. Citirano "sporočilo" seveda izgubi svojo kritično sporočilnost ob dejstvu, da se z vso zgodbo ukvarja množica avtoričinih raziskovalnih vrstnikov ("peers") po svetu z različnimi stališči. In ne nazadnje, to, da se dogajanju posvečata tako ugledni reviji kot sta Nature in Science je indikativno samo po sebi. Vsekakor je/bo razplet zanimiv, pomemben pa je tudi, ker odmeva z močnim angažiranjem socialnih medijev, kar brez dvoma napoveduje nov, bolj "demokratičen" način presoje raziskovalnih rezultatov.

  OdgovoriIzbriši