19 december, 2009

O biocentričnem pogledu na mikrobiologijo

Tale zapis na blogu Micro Writers me je presenetil, najprej zaradi simpatičnega pristopa, nato pa tudi ker me je napotil na branje zanimivega članka The case for biocentric microbiology, ki sem ga ob izidu nekako zgrešil v bazi BioMed Central. Ob prebiranju članka sem se zalotil v priznanju, kolikokrat kot človek ob različnih prilikah pravzaprav podležem prepotentnemu antropocentričnemu presojanju vsakršne danosti. Zdaj ste gotovo že radovedni, zato preberite oboje še sami pa se morda najdemo ob komentiranju.

1 komentar:

  1. Dusko Odic15:49

    Mene zadeva ne preseneča, oziroma ni to "nič novega". Med študijem mikrobiologije je tako ali drugače postalo jasno, da obstaja ostra (in logična) razlika med "uporabno" (medicinsko, biotehnološko) in "naravno" (evolucijsko) klasifikacijo in se mi zdi, da se vsi tega zavedamo - medicinci verjetno ne trdijo, da je klasifikacija, ki temelji (npr.) na zaporedjih rDNA, NAPAČNA oziroma kako drugače krivoverska, je le DRUGAČNA. In tudi obratno, mikrobni ekologi verjetno razumejo te "usmerjene" oblike klasifikacije in ne vsiljujejo tiste, ki temelji na rDNA. Vsaj upam, da je tako :)

    Kar zadeva kritike čez "mikro"-biologijo - tule gre zgolj za terminologijo, ki jo lahko diskutiramo v nedogled, pri čemer bomo imeli na koncu vsi prav. Termin je bil postavljen iz praktičnih razlogov in če tak način operiranja pripomore k razvoju "uporabne" stroke - zakaj ne? Drugače povedano, če poskusimo uvest nove izraze zato, da bi mikrobom (pardon, "organizmom, ki so glede na ločljivost našega vida, majhni") dali pomembnejše mesto, se bojim, da bi prihajalo le do nepotrebnih zmešnjav.

    Strinjam se z enim od komentarjev pri blogu, ki ga citirate, ki pravi, da je vloga vseh mikrobov vredna pozornosti, obenem pa je praktična terminologija / klasifikacija pomembna za hitrejši razvoj znanja (npr. pri iskanju novih zdravil).

    Za konec še tole - res preseneča, da so načeloma bolje financirane raziskave medicinske in biotehnološke vloge mikrobov v primerjavi z ekološkimi? Mene niti malo. Resda je antropocentrični pogled na mikrobiologijo videti sebičen, a je tudi povsem razumljiv (in to prihaja od mene, ki sem mikrobni ekolog bolj kot karkoli drugega, heh). Poziv po biocentričnem pogledu je vsekakor hvalevreden, mislim pa da ta pogled ni nekaj revolucionarnega, kot sem dejal v začetku - tako antropocentrična kot biocentrična klasifikacija obstajata z namenom in temu namenu tudi služita.

    OdgovoriIzbriši