10 avgust, 2009

Genom virusa HIV

V prvi avgustovski številki revije Nature je skupina virologov pod vodstvom Kevina M. Weeksa iz Univerze v Severni Karolini objavila strukturo genoma virusa HIV-1. Ker gre za genom iz enoverižne RNA, so uporabili posebno metodo SHAPE, ki je bila prav tako razvita v omenjenem laboratoriju.   

2 komentarja:

  1. Mislim, da je veliko ljudi novice v medijih razumelo, kot da so prvič določili nukleotidno zaporedje virusa. Na ravni obratnega prepisa (RNA-->DNA) so v resnici to naredili že leta 1985, dve leti po odkritju virusa. Do danes so določili zaporedja virusnega genoma (na ravni DNA, ker je ceneje in lažje) iz ogromnega števila izolatov. Že osem let po določitvi prvega zaporedja so baze podatkov vsebovale več kot 80.000 zaporedij različnih virusov HIV. Letošnji objavljeni rezultat omogoča vpogled v nekatere podrobnosti zgradbe in uravnavanja življenjskega cikla virusa, za splošno razumevanje pa so manj pomembni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za to smiselno dopolnilo zapisa, ki odstrani morebitno nerazumevanje opisanega dosežka s katerim je bila pojasnjena doslej neznana sekundarna struktura delov RNA genoma, kar bo omogočilo razjasnitev funkcij nekaterih zelo kompleksnih motivov v molekuli.

    OdgovoriIzbriši