28 marec, 2009

Evolucija bakterijskih genomov

Nedavne raziskave genomov agrobakterij osvetljujejo razvoj nastanka več kromosomov pri bakterijah. Večino bakterijskih genomov predstavlja en sam kromosom in eden ali več plazmidinih naborov genov. Najdemo pa tudi izjeme in raziskave treh agrobakterij na Univerzi Winsconsin pojasnjujejo stanja, ko bakterije vsebujejo več kromosomov.

Znani pojav izmenjave genov med bakterijskimi genomi ni omejen zgolj na izmenjavo med različnmi organizmi oz. celicami, ampak poteka tudi v sami celici med kromosomom in plazmidi. Tri preučevane vrste agrobakterij za katere so na voljo popolne genomske sekvence: A. tumefaciens C58, A. radiobacter K84 in A. vitis S4 dokazujejo napredovanje evolucije kromosomov v družini Rhizobiaceae, kamor sodijo agrobakterije. Pri dveh vrstah (A. tumefaciens in A. vitis) so genski premiki že oblikovali nov kromosom iz plazmida, medtem ko mora pri sevu A. radiobacter plazmidni replikon šele doseči status drugega kromosoma.

2 komentarja:

 1. Anonimni13:55

  Zelo zanimivo. Ali to pomeni, da bakterije same oblikujejo povsem nov kromosom, ki ima gene, ki jih bakterija prej se ni imela, in se bodo izrazali v morfologiji? Bi se dalo o tem kje prebrati vec?
  Lp, M

  OdgovoriIzbriši
 2. Zelo zanimivo. Ali to pomeni, da bakterije same oblikujejo povsem nov kromosom, ki ima gene, ki jih bakterija prej se ni imela, in se bodo izrazali v morfologiji? Bi se dalo o tem kje prebrati vec?
  Lp, M

  OdgovoriIzbriši