26 februar, 2009

Ali je Baxterjev spodrsljaj dovolj pojasnjen

Danes lahko na portalu Zurnal24.si preberemo novico o spodrsljaju, ki si ga je privoščila ameriška firma Baxter, ko je nekaterim laboratorijem razposlala (sama ali preko svojih pogodbenih partnerjev) biološki material, ki bi naj služil razvoju/proizvodnji vakcine proti gripi a je po pomoti (tako so priznali) vseboval poleg virusne različice H3N2 tudi virusno različico H5N1, ki je bilj znana kot povzročiteljica ptičje gripe. V hitrem pregledu nekaj strani Najdi.si. sem našel samo še eno povzetje tega sporočila, čeprav je v tujini zadeva precej bolj odmevna in nekoliko starejša. Npr. med prvimi je o njej poročala agencija Bloomberg, nekaj podrobnosti pa najdemo tudi že na nekaterih blogih, >tukaj, >tukaj in >tukaj, zlasti pa >tukaj.

Da nas mora zadeva nekoliko bolj zanimati pa je razlog v dejstvu, da je preko avstrijskega partnerja material prispel tudi v laboratorij v Sloveniji, kjer pa so ga po zagotovilu Inštituta za varovanje zdravje že neškodljivo uničili. “So far, so good” bi rekli. Pa me je zadeva nekoliko bolj ganila, ker se spomnim kratkega sporočila pred dvema tednoma v Dnevniku, v katerem novinar pove, da so avstrijski virologi v sodelovanju z ameriškim podjetjem Baxter razvili cepivo proti ptičji gripi, oziroma virusu H5N1. Hopla, človek, zlasti če je nekoliko bolj zaskrbljene sorte, hote ali nehote vzpostavi med obema zgodbama povezavo. Ali je res šlo v nesrečnem primeru napačnih vzorcev za take vrste napako kot jo preberemo v Zurnalu24 oz. v virih na katerih ta novica temelji ali pa je ozadju še kaj drugega? Vsekakor bi si želel nekoliko temeljitejšega pojasnila v medijih. 

4 komentarji:

  1. Anonimni15:15

    ja, bolj temeljitega pojasnila ne bo, ker je tako pač v interesu Baxterja in drugih vpletenih- vsi ščitijo svoje interese... kar je tudi prav, ko gre za tiste vpletene, ki niso naredili nič narobe... trust me, I know ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. ...da nadaljnjih pojasnil ne bo se prav lahko zgodi, čeprav se s tem nikakor ne morem strinjati in upam, da ne bo tako. "Vpleteni, ki niso naredili nič narobe" so jo lahko tokrat morda srečno odnesli, jutri so lahko med žrtvami. Opuščanje "lege artis" dela, ki vključuje poleg strokovnih postopkov tudi upoštevanje regulative je nesprejemljiva praksa. Ustvarjanje panike zavračam, vendar je ni mogoče preprečiti s pometanjem pod preprogo ampak s strokovnim in transparentnim pojasnilom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je bolj zanimivo to, da se je koktajl očitno prenesel čez mejo EU in meje članic brez pravočasnega testiranja sestave...

    OdgovoriIzbriši
  4. To je eno od vprašanj, ki se pojavljajo v komentarjih v blogosferi, podprto pa je z vprašanjem, kako je celotno varovanje transporta bilo izvedeno, kot o tem razmišlja tudi komentatorka Lora.

    OdgovoriIzbriši