04 julij, 2008

Genom tobaka

Raziskovalci iz Univerze North Carolina so zaključili petletni, 17,6 milijonov dolarjev vredni projekt genoma tobaka (Nicotiana tabacum).

Določili so nukleotidno zaporedje genoma v velikosti 4,5 milijarde baznih parov, kar je nekako 1,5 krat več kot je velik človekov genom; zgolj 20 do 25% od tega so seveda genske determinante. Eden od vodij projekta, C. Opperman, pravi da so doslej opredelili več kot 95% področij, ki predstavljajo zapise genov. Ocenjuje, da ima genom tobaka okoli 36,000 genov in za približno polovico teh lahko že predvidijo identiteto.

Genski zapis bo na voljo na spletu preko NIH/NCBI baze GenBank Web strani in na spletu Univerze NC.

Navadni tobak je rastlina, ki poleg znanega ekonomskega pomena predstavlja pomemben model za rastlinske študije. Njegov genom se zdaj pridružuje drugim že znanim rastlinskim genomom, poleg riževega so to še genomi Arabidopsis thaliana, Medicago truncatula in Lotus japonicus, medtem ko je delo na razkritju genomov koruze, soje, paradižnika in krompirja še v teku.

1 komentar:

  1. Kolegu dr. Dolinarju sem hvaležen za opozorilo o napaki, ki sem jo zagrešil z naslavljanjem tega zapisa, ko sem prvotno zapisal "Genom tobakovca".

    Najbrž bo zanimivo vsem, kje je napaka; zapisal je tako:"...Čeprav se zdi logično, da bi se rastlina, iz katere izdelujejo tobak, imenoval tobakovec, pa temu ni tako. Tobak
    delajo iz rastline (navadnega) tobaka (Nicotiana tabacum), medtem ko je tobakovec druga rastlinska vrsta iz rodu tobaka, namreč N. glauca. Tobakovec raste pri nas tudi divje, medtem ko so navadni tobak včasih
    baje gojili, kmečki tobak (N. rustica) pa najdemo včasih na vrtovih kot okrasno rastlino.
    Vir: http://www.fito-info.bf.uni-lj.si/cirsium/FITOINFO/SifrantOrg.htm ".

    Hvala še enkrat za popravek in pojasnilo.

    OdgovoriIzbriši