09 marec, 2008

Z virusi nad možganske tumorje

Iz Univerze Yale poročajo, da so njihovi raziskovalci ugotovili v poskusih na miših, kako virus, soroden povzročitelju stekline učinkovito uničuje celice posebno malignega možganskega raka, pušča pa zdravo tkivo neokvarjeno. Tkivo humanega glioblastoma, opremljeno z barvnim markerjem so transplantirali miškam in nato po parenteralni aplikaciji prav tako barvno označenega virusa vezikularnega stomatitisa sledili njegovo obnašanje. V nekaj dneh je virus dosegel možgane, selektivno prodrl v tumorsko tkivo in ga razgradil, zdravega tkiva pa se ni lotil. Postopek seveda pušča odprta številna vprašanja, zlasti čemu je virus tako selektivno učinkovit; tudi odgovor na to je nadaljnja naloga raziskovalnega tima pod vodstvom prof. Van den Pola.

2 komentarja:

  1. Oce(53) je bil pred kratkim operiran. Odstranili so mu veliko a ne vsega. Tumor je bil velik 7x3 cm. Zdravniki ne obetajo nic dobrega...zato iscemo vse mozne nasvete kaj in kako. Za namecek je oce dobil zdaj se globoko vensko trombozo in je trenutno v Sempetrski bolnici kjer se zdravi za to boleznijo. Tako je morala biti nacrtovana kemoterapija prestavljena. Obracam se na Vas, ker ste ze veliko dali skozi in se priporocam za kaksen nasvet. Ali mogoce veste kako to da so se zdravniki v nasem primeru odlocili za kemoterapijo, ko pa sem na netu in drugih virih zasledil, da je ta pri glioblastomih skorajda neucinkovita. Ali lahko mi (druzina) kakorkoli vplivamo na odlocitev onkologov. Zanima pa me tudi alternativa, ki ste jo uporabljali poleg medicinskega zdravljenja. Res se zelo priporocamo za odgovor in vam zelimo veliko zdravja....

    Lep pozdrav in hvala za odgovor

    sin Andrej z druzino

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovani g. Andrej, svoje zapise pripravljam kot povzetke poročil iz svetovne literature in tako žal nimam lastnih izkušenj v tem področju. Torej Vam v Vaši stiski ne morem pomagati z nasvetom razen morda s priporočilom, da zaupate zdravnikom, ki se gotovo z močjo svojega znanja trudijo kolikor morejo. Želim vašemu očetu čimprejšnje okrevanje Vam pa poguma za preskušnjo, ki je gotovo huda.

    OdgovoriIzbriši