17 avgust, 2007

Probioza in QS

V kratkem eseju nas revija Microbe opozori na objavo v julijski številki revije Applied and Environmental Microbiology, kjer avtorji Medellin-Pena ter sod. govorijo o možnosti interference probiotičnih bakterij z mehanizmom zaznave gostote (t. i. Quorum Sensing - QS) pri patogenih bakterijah.

Med raziskovalci probioze velja, da naj bi probiotični mikroorganizmi sodelovali v vzdrževanju eubioze, torej uravnoteženega prebavnega ekosistema in posledično v kontroli patogenih mikroorganizmov po več poteh. Izločali naj bi protimikrobne učinkovine, tekmovali za prehranske dejavnike, naseljevali vezalna mesta za patogene mikrobe na sluznici prebavil in vzpodbujali naj bi imunski odzov gostitelja.

Omenjena raziskava pa ponuja naslednjo novo možnost razlage preprečevanja naselitve patogenih bakterij, v konkretnem primeru enterohemoragične bakterije Escherichia coli (EHEC) s probiotično aktivno bakterijo Lactobacillus acidophilus  in sicer s pomočjo molekul, ki jih izloča slednja in ki naj bi bile bodisi inhibitor QS signala ali pa bi neposredno vstopale v transkripcijsko regulacijo patogena in bi motile njegovo sposobnost poselitve sluznice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar