12 marec, 2006

K izboljšanju pnevmokoknih vakcin

Pnevmokoki (taksonomsko: Streptococcus pneumoniae) so pogosti povzročitelji neinvazivnih bolezni, kot so ušesne in sinusne infekcije ali pa invazivnih bolezni kot sta pljučnica ali pa meningitis. Slednji povzročata letno do milijona smrti otrok iz dežel v razvoju. Na voljo so vakcine, ki so uperjene proti polisaharidni kapsuli, na kateri temelji tako patogenost tudi serološka spremenljivost bakterije; znanih je 90 različnih serotipov. Na Wellcome Trust Sanger Institute so se lotili preučevanja genetskega ozadja variabilnosti kapsule s ciljem razviti učinkovitejše vakcine.

6 komentarjev:

  1. Upam da sprašujem na pravem mestu... Pripravljam se na sprejmce za medicino in sem naletel na meni osebno kr tricky vprašanje:

    Katere bakterije so povzročitelji pljučnice:
    A)streptokoki
    B)spirili
    C)stafilokoki
    D)diplokoki
    E)vibrioni

    Po manjšem raziskovanju sem prišel do odgovora, da so to pnevmokoki, ki pa niso ponujeni med odgovori. Vem tudi, da so oni tudi zraven A) in C) patogene bakterije, sam še vedno ne vem točno, kateri odg je pravilen... pomoč?

    LP

    OdgovoriIzbriši
  2. če boste skočili ne Wikipedio z geslom Streptococcus pneumoniae boste videli, da je njegovo trivijalno ime "pneumococcus". Pnevmokoki torej spadajo v rod streptokokov.

    OdgovoriIzbriši
  3. naj pa dodam, da je vprašanje rahlo zavajajoče: tudi stafilokoki so lahko povzročitelji pljučnice...

    OdgovoriIzbriši
  4. Anonimni09:26

    Upam, da tudi jaz sprašujem na pravem mestu. Imam 15 mesečnega sina in smo v dveh mesecih preboleli že tretje vnetje ušesov. Zdravnica nam je predlagala da se cepimo za pnevmokokna vakcina. Bo to res preprečilo
    vnetje ušesov?

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisem zdravnik, zelo pa cenim njihovo delo in ekspertizo. Sodim, da je vaša zdravnica pridobila dovolj podatkov (dodatne laboratorijske preiskave), da vam je tako svetovala in sam bi sledil njenemu nasvetu.

    OdgovoriIzbriši