27 februar, 2015

Simpozij ISAM 2015

Organizacijski odbor ISAM2015 obvešča, da bo od 25. - 27. junija 2015 v Portorožu (Grand hotel Bernardin) potekal mednarodni simpozij iz anaerobne mikrobiologije (ISAM2015).

Več informacij lahko zainteresirani najdete na spletni strani prireditve.

24 februar, 2015

Mikrobiologija zidanega okolja

Jonathan Eisen je v zapisu na blogu microBEnet zbral povezave do odprtih spletnih učnih vsebin, ki obdelujejo mikrobiologijo človekovega pozidanega okolja (poskus prevoda iz angl.: Built Environment).

Sicer pa, če vas mika poiskati odprte učne vsebine še iz kakšnega drugega področja si lahko pomagate z MITjevim iskalnikom.  

12 februar, 2015

Darwinov dan.

Danes po svetu praznujemo Darwinov dan!  Datum njegovega rojstnega dne se je ponovil že 206 krat.

08 februar, 2015

Zdaj še GRO.

Če smo se že navadili na kratico GSO (genetsko spremenjen organizem), tako smo namreč prilagodili angleško kratico GMO (genetically modified organism), bomo zdaj morali v naš jezikovni repertoar dodati še kratico GRO. Kar naj bi bila okrajšava za “genetsko rekodirani organizem”; Angleži so temu namreč nadeli ime “genetically recoded organism – GRO”. Raziskovalci iz Harvarda in Yalea so razvili bakterijo, ki ne more preživeti zunaj zelo kontroliranega okolja, torej ne more preživati pobega v naravno okolje. To ji daje atribut “okoljsko varnega GSO”, razen tega pa tako prirejenim industrijskim mikroorganizmom zagotavlja večjo odpornost npr. proti virusnim okužbam. Skrivnost leži v spremenjenem genetskem kodu bakterije, ki ji omogoča oz. jo celo obvezuje na uporabo sintetične aminokisline, ki je sicer v naravi ne najdemo.