25 marec, 2013

Koronavirusno opozorilo

Na spletnem portalu WHO, spletni strani GAR, preberemo sporočilo, cit: “

23. marec 2013 – Ministrstvo za zdravje Saudske Arabije je obvestilo WHO o novem, potrjenem primeru infekcije z “novim koronavirusom (nCoV)”.  Pacient je bil v kontaktu s prejšnjim primerom opisanem v Disease Outbreak News 12. marca 2012. Ta oseba je obolela za blago obliko bolezni, je ozdravela in bila odpuščena iz bolnišnice. Trenutno je premalo znanega o načinu in izvoru prenosa. Do danes je WHO zbrala obvestila o 16 potrjenih primerih okužb človela z nCoV, vključno z devetimi smrtnimi primeri.”

Več o koronavirusnih infekcijah lahko preberete tudi >tukaj

24 marec, 2013

Odlični MicroBe

Med blogi, ki sem jih odkril v zadnjem času me najbolj navdušuje MicroBe. Zaradi aktualnih vsebin in zaradi odličnih slik in ilustracij. Avtorico je mogoče slediti tudi na Twitterju in Facebooku.

17 marec, 2013

Mikrobiom in diabetes

Najnovejše raziskave sesalskega mikrobioma (mikroorganizmov, ki jih nosimo na in v sebi) odkrivajo njegove presenetljive medsebojne učinke na hormonsko regulacijo in imunski status gostiteljskega organizma. Marklova s sodelavci v prispevku »Sex differences in the gut microbiome drive hormone-dependent regulation of autoimmunity«, objavljenem nedavno v reviji Science, opozori na vpliv prebavne mikrobne združbe na pojav diabetesa tipa 1 pri diabetesnih modelnih miših v spregi s statusom spolnih hormonov, ko so ženske živali za diabetes občutljivejše od moških. S prenosom vsebine debelega črevesa iz moških na ženske živali je bilo pri slednjih mogoče omejiti riziko nastanka sladkorne bolezni, mehanizem pa je bil vezan na povečanje ravni testosterona pri ženskih živalih. Pri brezkličnih živalih teh vplivov ni bilo mogoče spremljati.

10 marec, 2013

Nova imunološka revija v OD

Založba John Wiley & Sons, Inc.  je najavila v okviru svojega programa Wiley Open Access novo odprtodostopno revijo za področje imunologije “Immunity, Inflammation and Disease”.

06 marec, 2013

Vse je povsod…

Ed Yong povzema v svojem blogu raziskavo, ki so jo nedavno objavili raziskovalci pod vodstvom J. Gilberta iz Univerze v Chicagu. Ugotovitve iz njihove objave navezuje Yong na izrek Nizozemca Beckinga iz leta 1934: “Vse je povsod, okolje pa izbira”. Raziskava vzorcev morske vode iz Rokavskega preliva je v sestavi mikrobnih skupin, spremljanih s sodobnimi molekularnimi metodami ugotavljanja zaporedja DNK, ugotovila v poprečju 44% skladnost s podatki iz obsežne baze ICOMM (International Census of Marine Microbes). Yong citira Gilberta: “Vsak vodni delec oceanov je lahko kjerkoli vsakih 10.000 let in organizmi v njih so prisotni 3 milijarde let”, nato pa sam nadaljuje: “Dovolj je časa, da se lahko premaknejo kamorkoli”.

04 marec, 2013

Mikrobiološki slovar v novem spletnem okolju na Termanii

Na spletnem portalu Termania, njegov spletni založnik je Amebis d.o.o. iz Kamnika, bo v bogatem naboru spletnih slovarjev poslej na voljo tudi Mikrobiološki slovar, ki nastaja v terminološki komisiji Slovenskega mikrobiološkega društva (TK SMD). Doslej je v slovar vključenih 4500 gesel s področij mikrobiologije in imunologije, ki so dostopna v odprtem dostopu. Slovar je oblikovan kot projekt s stalnim dograjevanjem zato TK SMD vabi uporabnike k sodelovanju za njegovo izboljšavo tako da predloge, pripombe in kritična sporočila pošiljate na elektronski naslov franc.nekrep<at>gmail.com.