24 avgust, 2012

Intervju z vrhunskim vakcinologom

Na spletni strani oz. na blogu VacciNews.net boste našli intervju prof. E. I. Adashija z enim od najugledneših ameriških vakcinologov, prof. P. A. Offitom. Pogovor je tekel o pasteh izogibanja cepljenju, ki ga podobno kot pri nas zagovarjajo aktivistične skupine za vakcinalno abstinenco. Z omembo dramatičnega obsega nedavnih izbruhov vakcinalno obvladljivih obolenj v ZDA, je učinkovito predstavil nevarnosti opuščanja cepljenja v zgodnjem obdobju življenja, predstavil pa je tudi zgodovinske korenine gibanja nasprotnikov cepljenja in njihovih zgrešenih stališč, še več, njihovega škodljivega delovanja. Vzpodbudna je njegova pohvala javnih medijev, ki so se v zadnjem času jasno postavili na stran vzpodbujanja zaupanja v vakcinalno zaščito, ki ga skuša krepiti zdravstvena služba. Ob koncu razgovora je spregovoril tudi o svoji zadnji knjigi “Deadly Choices”, ki jo je med drugim posvetil Mauriceu Hillemannu; kot Offit pravi, nepriznanemu heroju, ki je s svojimi cepivi najbrž rešil več življenj, kot katerikoli drug znanstvenik.  

Prof. Offit je nedavno tega v okviru spletnih učnih vsebin, ki jih ponuja visokošolski učni portal Coursera, imel zelo opaženo serijo predavanj z naslovom Vaccines, ki jim je mogoče še vedno prisluhniti.

23 avgust, 2012

Tudi po letu dni še komentarji…

Tudi še po skoraj letu dni od Sanchezovega zapisa “Microbiology blogs: a list of 20 great blogs for microbe lovers” na blogu Twisted Bacteria se oglašajo bralci s komentarji in med njimi so tudi predlogi dodatnih blogov za listo.  

22 avgust, 2012

Resne zagate z virusom Zahodnega Nila v ZDA

Iz ZDA, zlasti iz države Teksas, prihajajo skrb zbujajoča sporočila o širjenju virusa zahodnega Nila. Virus ZN so po poročilih CDC doslej ugotovili v 47 zveznih državah, za mrzlico ZN pa je doslej zbolelo 1118 ljudi ob 41 smrtnih primerih. Strokovnjaki menijo, da so mila zima, zgodnja pomlad in izredno vroče poletje podprli razmnoževanje komarjev, ki virus prenašajo iz ptic na človeka. Izogibati se je torej treba pikov komarjev, ob upoštevanju še nekaterih drugih ukrepov za nadzor razmnoževanja insektov, kot jih priporoča npr. WebMD.  V Evropi je trenutno nekoliko večja pojavnost mrzlice ZN v Grčiji.

20 avgust, 2012

Intervju z R. Dawkinsom

Če sicer niste bral(ka)ec Playboya pa tokrat le naredite izjemo in preberite intervju z Richardom Dawkinsom.  

Mikroorganizmi vplivajo na vaš razum…

Kako lahko bakterije v vašem prebavnem traktu (to, čemur pravimo tudi mikrobiom prebavil) vplivajo na vaše miselne funkcije in posledično na razpoloženje nam izzivalno predstavi Mo Costandi v Guardianovem članku. Pravzaprav v njem povzema misli svojega obsežnejšega prispevka iz revije Scientific American [žal morate nanjo biti naročeni :) ]. Avtor razpleta misli vse do možnosti, da bo nekoč morda mogoče z dodajanjem ustreznih probiotikov zdraviti duševne bolezni…

13 avgust, 2012

Glive grozijo

V zadnjih letih se z nenavadno pogostostjo množijo poročila o pojavljanju bolezni, kjer so povzročiteljice glive. Med kačami, dvoživkami in tudi med sesalci (netopirji) se pojavljajo v epidemičnih razsežnostih obolenja, ki jih doslej nismo poznali. Prav tako se povečuje obseg škod, ki jih glive povzročajo med rastlinami, zlasti je zaskrbljujoče, da tudi pri žitaricah.

Pristranost v znanosti

Pristranost naj bi nujno spremljala človekovo vednost. Dokler je ta pre(i)poznana, govorimo seveda o t.i. kognitivni pristranosti, naj bi ne predstavljala problema, pravi v svojem članku klinična psihologinja Lisa Cosgrove v reviji TheScientist. Problem nastopi, ko je pristranost zanikana. In poseben problem postane, ko je povezana s t. i. konfliktom interesov pa čeprav še vedno ni nujno realizirana v načrtnem potvarjanju rezultatov. Aktualne nevrofiziološke raziskave namreč kažejo, da procesi odločanja ne angažirajo zgolj kognitivnih centrov, ampak tudi centre emocionalnega doživljanja v hipokampusu in amigdali. Na medigro kognitivnih in emocionalnih procesov pa lahko konflikt interesov vpliva na način, ki ga oseba ne prepozna.

Problem ima seveda širše družbene reperkusije, od zaupanja v integriteto raziskovalcev do podobe ustanov javnega pomena v šolstvu, zdravstvu in ne nazadnje pri izvajalcih družbenega nadzora nad dogajanjem v politiki in gospodarstvu.

07 avgust, 2012

Cepljenje proti gripi 2012-2013

Kot lahko preberemo med novicami na strani CDC je določena sestava vakcine za cepljenje proti gripi v sezoni 2012-2013 za severno poloblo. Cepivo bo vsebovalo seve:

  • sevu A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-podoben virus;
  • sevu A/Victoria/361/2011 (H3N2)-podoben virus in
  • sevu B/Wisconsin/1/2010-podoben virus (iz virusne linije B/Yamagata).

Trije največji proizvajalci so že pričeli razpošiljati vakcino, kot poroča Vaccine News, tako, da bo letošnjo cepilno kampanjo mogoče pričeti nekoliko prej.