30 julij, 2012

Elektrometanogeneza

Metanogenezo kot biološki proces (drugo ime: biometaniranje) srečujemo tako v naravnih ekosistemih in tudi v biotehnoloških rešitvah. Najbolj znan naravni vir biološko nastajajočega metana so prebavila številnih živali, vključno s človekovimi. Posebno bogata in za preživetje živali pomembna je metanogeneza v prebavilih nekaterih rastlinojedih živali. Drug pomemben vir metana je razgradnja organske snovi v vodnih telesih in v talnih ekosistemih. Metanogenezo pa izkoriščamo tudi v ciljani razgradnji organske snovi v anaerobnih čistilnih napravah odpadnih vod in muljev ter v rešitvah proizvodnje bioplina iz načrtno gojene biomase. V novejšem času se biotehnološkim rešitvam biometaniranja pridružuje nova možnost, namreč elektrometanogeneza, kjer nastaja metan v mikrobni elektrolizni celici pri redukciji ogljikovega dioksida z električnim tokom; postopek je predstavljen v članku Chenga in sod., glavni protagonist prostopka pa je eden od soavtorjev prispevka,  B. E. Logan na univerzi Penn State. 

24 julij, 2012

Podpišite peticijo Antibiotic Action

Pridružite se globalni akciji Antibiotic Action in podpišite peticijo. Vsi vemo kakšen pomen imajo antibiotiki v medicini, vemo pa tudi, da s sedanjim naborom antibiotikov počasi izgubljamo bitko s patogenimi mikroorganizmi. Pomembno je, da s pravilno uporabo antibiotikov kar se da zmanjšamo tveganja z razširjanjem odpornosti mikroorganizmov proti antibiotikom in da pozovemo k izrazitemu povečanju raziskovalnih sredstev za iskanje novih protimikrobnih učinkovin. 

21 julij, 2012

Genomska podatkovna baza patogenov v živilih

Ameriška FDA (Food and Drug Administration) načrtuje v sodelovanju še nekaterimi zunanjimi sodelujočimi ustanovami oblikovanje javne podatkovne baze z 100.000 genomi bakterij, povezanih z obolenji, ki se prenašajo z živili (kot so npr. vrste Salmonella, Listeria in E. coli).  Baza bo seveda omogočala hitrejšo diagnostiko morebitnih izbruhov in ustrezno ukrepanje ob takih epizodah.

20 julij, 2012

Oslovski kašelj v ZDA

Iz osrednjih in severozahodnih delov ZDA poročajo o močno povečanem številu primerov oslovskega kašlja, ki je doseglo 18.000 obolelih ob devetih smrtnih primerih, kar bi lahko bil najhujši epidemični izbruh zadnjih 50 let. Sumijo, da je morebiti vzrok slabljenje vakcinalne zaščite, kot posledica zamenjave vakcine leta 1997. Centri CDC začenjajo preiskavo o razširjanju obolenja in stanju vakcinalne zaščite, zlasti med najstniki, ki so v trenutni epidemiji najbolj prizadeti.

15 julij, 2012

Tudi v “varnih laboratorijih” se lahko dogodijo nesreče

Da se tudi v laboratorijih z visoko varnostno stopnjo lahko zgodijo resni spodrsljaji, lahko preberemo v zapisu blogerke Meryl Nass. Iz laboratorija CDC v Atlanti z varnostno stopnjo BSL-3 je ušel izpust zraka, ki naj bi sicer stekel preko zaščitnih filtrov, v enega od koridorjev stavbe. 

Sodobne poti “odprte znanosti”

Vsekakor je ob številnih drugih odličnih lastnostih prof. Jonathanu Eisenu iz UC Davis treba priznati tudi trpežnost oz. zdržljivost. V vsega dnevu in pol je na kongresu ISMB2012 predstavil troje referatov iz svojega bogatega repertoarja aktivnosti. Poslušati se da in jih je vredno, posnemati pa najbrž ne.

10 julij, 2012

Prof. Jonathan Eisen na TEDu

TEDov avditorij je z zanimanjem prisluhnil predstavitvi teme, ki danes buri mikrobnoekološke in medicinske strokovne vrste, namreč kako se človek srečuje s svojo mikrobno združbo, svojim mikrobiomom. Dr. Jonathan Eisen, profesor na UC Davis, je predstavil številne projekte posvečene tej tematiki, za katero lahko rečemo, da je dosegla že kar epidemiološke razsežnosti. Lahko preverite z iskalnim poskusom na Googlu :)

Otroška bolezen z nepričakovano visoko smrtnostjo v Kambodži

Povzročitelj bolezni rok, nog in ust, enterovirus tipa 71, naj bi bil verjetni razlog obolenja otrok, ki je v Kambodži od aprila zahtevalo že preko 50 žrtev. Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) skrbno spremlja podatke o dogajanju v tej azijski državi. Strokovnjake posebej preseneča tako resen potek bolezni, za kar ta trenutek nimajo pravega pojasnila.