30 marec, 2012

Nepričakovane nevarnosti naftnega izlitja

Iz ameriških laboratorijev prihajajo vznemirljive novice. Raziskovalci Univerze Auburn so pri preiskavi katranskih kep, ki jih naplavlja na obale mehiškega zaliva po katastrofalnem izlitju nafte na ploščadi Deepwater Horizon v letu 2010, našli tudi nevarne mikroorganizme. V njih kar mrgoli tudi patogenih bakterij, kot je npr. Vibrio vulnificus, znan kot povzročitelj zastrupljanja z ostrigami. V kepah so dokazali tudi do 100 kratno koncentracijo teh bakterij kot v okoliški morski vodi in desetkratno koncentracijo, kot na pesku, kjer so jih našli.

Enhanced by Zemanta

28 marec, 2012

Metagenomika v kontroli voda

Raziskovalci laboratorijev javnega zdravstva v kanadski provinci British Columbia razvijajo novo analitiko za preverjanje neoporečnosti vodnih virov. Današnjo metodo dostave vodnih vzorcev v osrednje laboratorije, kjer se opravi eno ali dvodnevno gojenje in prepoznava mikroorganizmov, naj bi nadomestilo testiranje na samem mestu odvzema vzorca z metodami, ki bodo temeljile na metagenomiki, torej z ugotavljanjem genetske sledi mikroorganizmov v aktualnem vodnem vzorcu. 

26 marec, 2012

Biology Questions

Ste izpraševalec na temo bioloških ved in pripravljate vprašalnik? Ste študent pred izpitom za enega od predmetov: biokemija, celična biologija, mikrobiologija, zoologija, fiziologija, embriologija, botanika, genetika, evolucija, ekologija in o boleznih, pa bi radi preverili svoje znanje? Spletna stran Biology Questions ponuja 1800 vprašanj in odgovorov.

20 marec, 2012

FDA omejuje uporabo nekaterih antibiotikov

Zaradi zaščite učinkovitosti antibiotikov v humani medicinski rabi se je ameriška Food and Drug Administration (FDA) odločila, da bo s prepovedjo omejila nekatere oblike rabe cefalosporinov v živinorejski  proizvodnji.

Novo biogorivo

Naraščajoče cene fosilnih goriv in in opozorila o končnosti njihovih zalog silijo v iskanje novih energentov. Energetski nosilci iz bioloških virov so pomemben cilj iskanja v R&R energetskih laboratorijih. Blog Pharmaceutical microbiology poroča o raziskavah v ameriškem Joint BioEnergy Institute (JBEI), ki najavljajo zanimiv energent, metil keton; proizvajajo ga z gensko spremenjenimi bakterijami Escherichia coli. Goriva na tej osnovi bi naj imela zelo veliko sposobnost zgorevanja, ki ga merimo s cetanskim številom (za merjenje učinkovitosti dizelskih goriv).

09 marec, 2012

Vodnik po mikrobnem svetu

Najbrž vsi poznamo različne vodnike po rastlinskem ali živalskem svetu. To so priročniki, ki strokovni in laični javnosti omogočajo npr. sprehode v naravi in prepoznavo živega svet v različnih okoljih. Zdaj pa razmišlja evolucijski biolog prof. Jonathan A. Eisen iz Univerze v Kaliforniji (Genome Center v Davisu), da bi nekaj podobnega, najbrž pa ne v papirnem mediju, pripravili tudi za mikrobe. O tem govori Eisen v intervjuju za revijo Wired, na njegovem blogu pa najdete tudi predavanje, ki ga je nedavno imel na konferenci AAAS.  

06 marec, 2012

Morski hidrotermalni mikrobiomi

Za ugasle podmorske hidrotermalne izvire je veljalo, da so mikrobno revni oz. so povsem mikrobno nenaseljeni za razliko od aktivnih izvirov (“black smokers” – črni dimniki) z bogato mikrobno združbo udeleženo v presnovi žvepla in metana in torej s pomembno biogeokemijsko funkcijo. Novejše genomske raziskave mikrobioma ugaslih izvirov vendarle kažejo, sicer skromno, mikrobno prisotnost, a s spremenjeno združbo, ki je posledica mikrobne sukcesije. V njej prevladujejo mikrobne skupine alfa-, beta-, delta- in gamaproteobakterij ter predstavnikov debla Bacteroidetes, so pa skoraj brez epsilonproteobakterij, značilnih za aktivne izvire. 

02 marec, 2012

Virologija 101

Prof. Vincent Racaniello iz univerze Columbia je na svojem virološkem blogu pripravil spletni tečaj Virology 101, kamor je vključil povezave do predavanj iz preteklih let, kot tudi do podkastov in tematskih viroloških vsebin kot je npr. blok predavanj Influenza 101 ter praktikum kot je Toolbox. Res enkratna učna izkušnja.