29 maj, 2009

Enologijo podpira vrhunska analitika

Enofili (prevod: ljubitelji vina) se poleg uporabe svojih okušalnih brbončic vse bolj zatekajo po pomoč tudi k znanosti, kot poroča revija Wired.

Francoski raziskovalci so z uporabo visoko ločljive masne spektrometrije analizirali (objavljeno v PNAS) nabor arhivskih vin, pridelanih iz istega grozdja, ki so dozorevala v sodih iz hrastov devetih različnih gozdov. S tem so določili t.i. “metabologeografski pečat” vsake vinske polnitve, saj vemo, da značilna vinska cvetica nastaja v medigri vinskega mošta, kvasovk in okolja v katerem mošt vre in kasneje zori.  

27 maj, 2009

Mikrobiološke revije

Za raziskovalca je seveda pomembno, da svoj članek objavi v pravšnji reviji, z naborom bralstva, kjer bo njegovo delo najbolje odmevalo in ustreznim ugledom, da bo zadoščeno tudi kariernim pogojem. Nabor revij za področje mikrobiologije s kratkim opisom vsebinskih poudarkov najdete  na spletni strani Microbiology Journal. Na strani najdete tudi povezave do knjig s področja.  

26 maj, 2009

Grozdni ekstrakti učinkoviti proti patogenom prebavil

J.C. Brown in sod. poročajo v članku iz februarske številke revije Applied and Environmental Microbiology o protimikrobnem učinku grozdnih ekstraktov proti bakteriji Helicobacter pylori . V študiji  so spremljali učinke esktraktov rdečega, črnega, belega in muškatnega grozdja, kot tudi čistih spojin resveratrola, elagične kisline in miricetina na bakterijo, ki je poglavitni povzročitelj gastritisa in spremljajočih želodčnih težav pri človeku.

Najmočnejši in vitro protibakterijski učinek proti Helicobacter pylori je imel ekstrakt iz jagodne lupine muškatnega grozdja, po pričakovanju pa sta bila učinkovita tudi resveratrol in elagična kislina.

24 maj, 2009

Izvorne (matične) celice

Raziskovalcem izvornih celic bo dobrodošel portal StemCellGateway.net.

17 maj, 2009

Podpora vakcinalni zaščiti

Sem vesel, da je Nejc Dulmin opozoril tvitosfero na blogerski zapis, ki poziva znano ameriško TV ikono in mnenjsko oblikovalko Oprah Winfrey, da preneha podpirati kampanijo proti vakcinalni zaščiti. Ker se to nerazsodno gibanje ne širi samo v ZDA ampak tudi drugje, tudi pri nas, se mi zdi koristno prebrati zapis, ki na umirjen način opozori na zmote in škodo, ki jo odklanjanje cepljenja, kot ene najpomembnejših strategij, ki jih ima danes zdravstveno varstvo na voljo, povzroča. 

13 maj, 2009

Mikrobiološki forumi

Opozoril bi vas na spletni portal Scientist solutions, s pestrim naborom esejskih zapisov in s povezanimi forumskimi prispevki. Med njimi so tudi takšni z mikrobiološko vsebino.

12 maj, 2009

CDC tiskovna konferenca o novi gripi

Tistim, ki še spremljate novice o gripi H1N1 predlagam, da si preberete zapis včerajšnjee tiskovne konference ameriškega Centra za nalezljive bolezni (CDC). Branje bo brez dvoma zanimivo tako za tiste, ki svarijo pred pretiravanjem pri poročanju o izbruhu in nekateri od njih celo postavljajo pod vprašaj opazovano dogajanje kot tudi za one, ki iščejo razlago v različnih scenarijih teorije zarot.

10 maj, 2009

O H1N1 pri ASM

Tudi pri ameriškem mikrobiološkem društvu (ASM) so se odločili, da bodo v odprtem dostopu članki iz nabora njihovih revij, ki govorijo o virusu H1N1. 

06 maj, 2009

Testna vakcina je pripravljena

V današnjem članku v reviji Bioresearch Online lahko preberemo, da je za preskušanje pripravljena prva H1N1 vakcina, ki temelji na tehnologiji peptidne sinteze in jo je pripravila britanska firma Replikins Ltd. To je podjetje, ki je pred letom dni vzbudilo precej pozornosti z napovedjo, da bi lahko virus H1N1 nadomestil virus H5N1 kot kandidata za naslednjo pandemijo. 

03 maj, 2009

Kihamo/kašljamo in ne ogrožamo drugih

Ko razmišljamo o morebitnih nadlogah, ki nas čakajo, se velja zamisliti tudi nad preventivo. Kako kihamo, da pri tem ne ogrožamo drugih, nas pouči tale video.

02 maj, 2009

Vakcina proti gripi A(H1N1)

Informativen članek o tem s kakšnimi dilemami se sooča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ob odločitvi za pričetek izdelave vakcine proti novi gripi A(H1N1).

01 maj, 2009

Družabno mreženje s CDC

Osrednja ameriška služba za zdravstevni nadzor CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta) je skupaj  z ministrstvom za zdravje (HHS) pripravila vrsto informacijskih kanalov grajenih po načelih družabnih medijev za obveščanje in spremljanje gibanja nove influence A(H1N1) (ki so jo doslej mediji imenovali prašičja gripa). Informacije bodisi vežete kot aplikacije (widget) na svoje družabne spletne strani (glejte tudi ta blog) ali jih spremljate preko mobilnih povezav.