24 januar, 2009

Ebola pri filipinskih prašičih - dalje

Kot preberemo v reviji Nature, se je prejšnji teden iz Filipinov vrnila mednarodna skupina 22 strokovnjakov, ki so preučevali izbruh obolenj pri prašičih, za katera je med drugim obstajal tudi sum okužbe z virusom Ebola, tip Reston (o tem tudi >tukaj). Eksperti so se, kot kaže, vrnili z več vprašanji kot odgovori. Skrb seveda ostaja, saj bi prisotnost virusa, za katerega je doslej veljalo, da ni patogen za človeka in za katerega so nosilci lahko nekatere opice in rastlinojedi netopirji, pri prašičih lahko pomenila, da se virus v prašiču spremeni in postane patogen za človeka, kot se je to po nekaterih hipotezah zgodilo z virusom aviarne influence.      

Bodite zmerno vznemirjeni…

S temi besedami nas je A. J. Cann na Twitterju opozoril na novico, ki jo je včeraj objavil BBC in ji Cann nameni zapis tudi na Microbiology Bytes:

“V enoti za infektivne bolezni z velikim tveganjem v londonski Royal Free Hospital zdravijo bolnika z vročico Lassa. Gre z osamljen primer obolenja pri potniku, ki se je v Vel. Britanijo vrnil iz Nigerije… Vročica Lassa se razširja v neposrednem kontakti s telesnimi tekočinami.”

O vročici/mrzlici Lassa še nekaj podatkov na strani našega IVZ.  

23 januar, 2009

Polio se ne da…

V včerajšnjem časniku Newsweek je objavljen kritičen članek o vzrokih, zakaj vztrajni napori, da bi po vzorcu črnih koz iztrebili virus polio, ne uspejo. Kljub leta trajajočemu programu, ki ga vodi Svetovna zdravstvena organizacija in je med drugim podprt z zajetnimi finančnimi sredstvi, ki jih prispevajo vlade nekaterih držav ter različni filantropi npr. v fundaciji Billa in Melinde Gates in v organizaciji rotarijcev. Žal uspeh izostaja zaradi izvedbenih težav v nekaterih državah, kjer bodisi odpoveduje organizacija vakcinacije (Nigerija) ali pa cepljenje iz nepojasnjenih vzrokov ni uspešno (Indija).   

18 januar, 2009

Darwin’s Gift

V počastitev dvestoletnice rojstva Charlesa Darwina in v čast 150-letnice izida njegove ključne knjige  “On the Origin of Species” je revija Lancet izdala izjemno monografijo “Darwin’s Gift”, s predgovorom in 16 eseji o vplivih Darwinovega dela na razvoj naravoslovja in človekove  misli. Delo je na voljo kot elektronska knjiga  v odprtem dostopu, mogoče pa jo je tudi natisniti ali pa naložiti na prenosne elektronske medije.

Jared Diamond

Trenutno z užitkom prebiram knjigo Jareda Diamonda “Guns, Germs, and Steel”, ki jo imamo tudi v slovenskem prevodu (Puške, bacili in jeklo, založba Učila, 2008). Avtor s Pulitzerjevo nagrado nagrajene knjige analizira razvoj človeških populacij v zadnjih 15.000 letih, predvsem ko išče razloge za različno hitrost razvoja in razhajanja v civilizacijskih vzorcih, ki jih najdemo na Zemlji. Ker imajo pomembno vlogo v njegovi analizi tudi kužne bolezni človeka, zlasti take z epidemičnim in pandemičnim razširjanjem, knjigo toplo priporočam v branje vsem, ki jih mikrobiologija zanima, profesionalno ali ljubiteljsko. Na kratko predstavi knjigo tudi novinar Nežmah v Mladini.

Naslednja, knjiga, ki se je bom vsekakor lotil, bo Diamondova knjiga “Collapse”, ki jo je napisal 2005 in predstavlja smiselno nadaljevanje prejšnje, saj predstavi njegove razmisleke o razlogih propada nekaterih družb in civilizacij v preteklosti človeka. Tudi to knjigo imamo v slovenskem prevodu, pri založbi Učila je izšla pod naslovom Propad civilizacij in na spletni strani ene do knjigarn sem našel tudi kratek video spot v katerem avtor predstavi svojo knjigo.

11 januar, 2009

V podporo mikrobiološkemu praktikumu

Na zares izjemnem spletnem blogu Microbiologybytes je njegov avtor dr. Alan J. Cann objavil nekaj video klipov na temo Aseptičnih laboratorijskih tehnik in nekaj drugih na temo Mikroskopije.

09 januar, 2009

Bioinformacijski portali

Na blogu Bitesize Bio najdete opise in povezave do nekaterih pomembnejših bioinformacijskih portalov.

Evropska znanost za sistemsko biologijo

Kot lahko preberemo v Genome Web Daily News je skupina evropskih raziskovalcev pripravila priporočila za načrtovalce in financerje v znanosti, ki naj popeljejo evropsko sistemsko biologijo v ospredje, zlasti v biomedicinskih raziskavah.

Poročilo je dostopno na spletu Evropske Znanstvene Fundacije (ESF).

05 januar, 2009

Bakterija Wolbachia bi lahko preprečila širjenje mrzlice denga.

Infekcija z virusom denga je najpogostejša okužba, ki jo prenašajo členonožci (komarji) z letno med 50 do 100 milijoni bolezenskih primerov (J. A. Cann-1). Zdaj so avstralski raziskovalci ugotovili, da bi človeka morda lahko zaščitili pred dengo tako, da bi komarje okužili z bakterijo Wolbachia, ki skrajša insektom življenje za polovico. In ker dengo prenašajo le starejši insekti, bi tako lahko preprečili razširjanje te resne virusne bolezni (J. A. Cann-2).