26 februar, 2007

Zgodovinski sprehod

Dovolite, da vas Steven Johnson (sicer tudi avtor knjige The Gost Map) v svojem video predavanju popelje v leto 1854 v čas znanega izbruha kolere v Londonu, ko je duhovnik John Snow dokazal izvor epidemije v vodnih virih in postavil enega od temeljev nadaljnjemu razvoju epidemiologije.

Ob tem boste gotovo boste postali pozorni od kod prihaja informacija; gre za spletni servis TEDTalks, kjer boste lahko našli še množico nič manj zanimivih nastopov uglednih in enkratnih predavateljev našega časa. Mene je najbolj fasciniral Hans Rosling, tudi zaradi izjemne grafične prezentacije, na kateri je zgradil svoj nastop (oglejte si še splet Gapminder). In seveda ne smete zamuditi Richarda Dawkinsa ter številnih drugih (ko boste enkrat na tem spletu, ga boste težko zapustili).

25 februar, 2007

100 in 1 o Zemlji

Res, da je ta spletna stran na Spletu že več let, vendar je še vedno zanimiva in vmes je tudi nekaj dejstev povezanih z mikrobiologijo.  

24 februar, 2007

Blog Moselia Schaechterja

Na vsak način vas moram opozoriti na blog The Small Things Considered - The Microbe Blog, avtorja Moselia Schaechterja.  

Porajajoče se infekcijske bolezni

Pri spletni založbi ameriških CRC (Centri za nadzor in preprečevanje bolezni) je že izšla marčevska številka e-revije "Porajajoče se infekcijske bolezni" (Emerging Infectious Diseases).  

Protipotresne bakterije

Ta trenutek šele v laboratorijskem preskusu, skušajo raziskovalci okoljskega inženirstva na UC iz Davisa talne bakterije Bacillus pasteurii uporabiti za utrjevanje peščenih tal. Predpostavljajo, da bi bakterije lahko z odlaganjem kalcita (Ca karbonata) med peščena zrna te povezale kot cement. Z vbrizgavanjem bakterijske kulture in dodajanjem hranil ter kisika so DeJong in sodelavci uspeli pesek, ki se ob obremenitvi obnaša kot tekočina, povezati v čvrsto gmoto. Princip bi lahko služil za utrjevanje globokih peščenih tal, ki jih zdaj pred gradnjo zgradb zaradi protipotresne zaščite utrjujejo z okolju neprijaznimi kemijskimi sredstvi.

Plavajo "v levo"

Da bi pojasnili učinkovitost naseljevanja epitela sečil, so raziskovalci z univerze Yale, ki so preučevali infekcije sečnih poti z Escherichio coli, morali uporabili tudi znanja iz hidrodinamike. Zanimiva je ugotovitev, da bakterije pri napredovanju z bički v nasprotnem toku tekočine, odklanja od premega gibanja in jih pri gibanju odnaša... v levo.     

20 februar, 2007

GSO za zdravo hrano

Avtor FBAE bloga nam predstavlja disertacijsko delo holandskega raziskovalca Elia Schijlena iz Univerze Amsterdam, ki se je lotil genetskega spreminjanja paradižnika. Povečal je protioksidativne lastnosti plodov s povečanjem vsebnosti flavonoidov, v želji povečati njihov varovalni učinek pa je vključil tudi paradižniku tuje vrste flavonoidov vinske trte in detelje.

18 februar, 2007

Odličen blog

Že kar nekaj časa nazaj je, kar sem bralce opozoril na blog, ki ga vsem naravoslovcem toplo priporočam. To je "The Blog around the Clock". Prizadevno osveževan in vedno zanimiv.

Nature Network

Za predstavitev bo morda dovolj prepričljivo, če posredujem izseček, kako Nature Network opisuje svoje poslanstvo:

"Nature Network spletno mesto za raziskovalce, ki jim omogoča srečevanja, pogovore in spremljanje najnovejših novic in prireditev. Mreža omogoča lokalno in globalno povezovanje in je prosta v dostopu, ponuja forume, predstavlja skupine, omogoča oblikovanje blogov in posreduje delovna mesta."

Blog Glive

Slovenska strokovna blogosfera se je povečala za blog Glive. Kot pravi avtor bodo tarča tega bloga "pogosto spregledani organizmi, ki pa imajo v ekosistemu nepogrešljivo vlogo". "Srečno!" na pot novemu blogu. 

13 februar, 2007

Blog karneval o biotehnologiji

Na Biotech Blogu najdete tokratni (mislim, da je že deveti) blog karneval na temo biotehnologije. In kaj je blog karneval? Preberite si tukaj.

11 februar, 2007

Vedenje, ki bega duha

Mikroskope und Fernrohre verwirren nur den reinen Geist
                                                                   Johann Wolfgang v. Goethe

(Mikroskopi in daljnogledi samo begajo čistost duha.)

Proti hospitalnim infekcijam

Zanimiv nov pristop pri omejevanju bolnišničnih infekcij napovedujejo na University College London Hospital. Preskusili so zaščitno haljo, ki popolneje ovija bolnika, razen tega pa je tkanina kemijsko obdelana in preprečuje razširjanje celo zloglasnih MRSA sevov bakterije  Staphylococcus aureus, ki so odporni proti več različnim antibiotikom.

Koža - mikrobiološki paradiž

Raziskovalci na New York University School of Medicine so v najnovejši raziskavi s pomočjo molekualrnih identifikacijskih metod ugotovili na koži, našem največjem organu, do 182 bakterijskih vrst, od katerih 8% doslej še sploh ni bilo opisanih. Pri tem je diverziteta mikrobne poselitve posameznika izrazita, saj je preko 70% najdenih mikrobnih vrst unikatnih za posamezne preiskovance. Ugotovljeni so bili tudi dodatni vpliv, ki spreminjajo sestavo kožne mikrobne združbe, od spola preiskovanih, vplivov vremena in svetlobe do uporabe kozmetičnih sredstev.   

Do biogoriva tudi z algami

V vsesplošni ihti iskanja alternativnih energentov se zdaj ob etanolu, vodiku, bioplinu, biodizlu pojavljajo še napovedi, da bi za nadomestne energetske vire poskrbele alge. Olja so naravni proizvod alg; s predelavo alg bi lahko pridobili naftnim primerljive energente: bencin, dizelsko gorivo, letalska goriva in surovine za proizvodnjo plastičnih materialov in zdravil. Pri tem bi za rafiniranje surovega vmesnega produkta (angl. pojem "biocrude"), lahko uporabili obstoječe predelovalne kapacitete naftnih rafinerij. Kot nam članek predoči, pa so na voljo tudi še drugačne možnosti, kjer lahko izkoristimo ogljikohidratno komponento biomase alg (zanimivo je prebrati tudi komentarje bralcev k članku).  

09 februar, 2007

WHO obvešča javnost

O bogati vsebini spleta Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ni potrebno izgubljati besede; dovolj je pogledati na indeks spletnih podstrani. Med njimi mi je padla v oči stran Epidemic and Pandemic Alert and Response (EPR), kjer objavljajo aktualna sporočila o razširjanju epidemičnih obolenj; posebno všeč mi je praksa, da skušajo s posebnimi članki tudi izobraževati, zlasti tiste, ki v medijih poročajo o gibanju nalezljivih bolezni. V ozadju je pač spoznanje, da je kvalitetna, argumentirana informacija seveda boljša kot samo informacija.

08 februar, 2007

Informativni dan

Vse srednješolce, ki se odločate za nadaljevanje študija in vas zanima področje ved o življenju vabim, da se udeležite informativnega dneva na BF, kjer vam bomo predstavili tudi ŠTUDIJ MIKROBIOLOGIJE.  Predstavitve bodo v petek, 9. februarja 2007 ob 10. uri in ob 15. uri ter v soboto, 10. februarja 2007 ob 10. uri na Jamnikarjevi 101 v Ljubljani, 2. stavba, pritličje, predavalnica 4 Oddelka za agronomijo. Letos se boste vpisovali že v prenovljene t.i. "bolonjske" programe, zato je morda še pomembneje, da prisluhnete predstavitvam novosti. Nekaj bistvenih informacij o študiju mikrobiologije najdete tudi >tukaj.

Animacije za mikrobiologijo

Pomagal mi je post prof. Dolinarja, da sem našel spletno stran Max Animations z izvrstnimi animacijami za širše področje ved o življenju. Vmes so tudi take, ki bodo gotovo navdušile študente mikrobiologije.

07 februar, 2007

ISAM2007

V organizaciji Katedre za mikrobiologijo in mikrobno biotehnologijo (predstojnik prof. dr. Gorazd Avguštin) bo med 21. in 24. junijem 2007 na Oddelku za zootehniko BF UL potekal 5. mednarodni simpozij anaerobne mikrobiologije ISAM2007. Pokrovitelji simpozija so Federacija evropskih mikrobioloških društev (FEMS), Slovensko mikrobiološko društvo (SMD) in Oddelek za zootehniko BF (OZ BF).

Domači in tuji raziskovalci bodo predstavili najnovejše dosežke iz raziskav mikrobne različnosti, molekularnih, genetskih in biokemijskih značilnosti anaerobnih mikroorganizmov iz prebavil živali in človeka ter drugih anaerobnih okolij, kot tudi možnosti nadzora in spreminjanja mikrobnih združb in aktivnosti v teh okoljih.

04 februar, 2007

Celoten Darwinov opus na spletu

Želim vas opozoriti na tale splet: The Complete Work of Charles Darwin Online. Baje, da je poleg kapitalnih del v različnih izdajah preslikana tudi vsa njegova korespondenca. Izdaja: Univerza v Cambridgeu. Dragoceno!

MicrobeWiki

MicrobeWiki je prosto dostopen wiki o mikrobih in mikrobiologiji, ki ga pripravljajo študenti, pregledujejo pa mikrobiolgi na Kenyon College-u v državi Ohio, ZDA. Pripravljen je v štirih modulih:
Microbial Biorealm: enciklopedija o bakterijah, arhejah in evkariontskih mikrobih;
Viral Biorealm: enciklopedija o virusih;
Microbial World News: novice iz mikrobiologije;
Microbial Mythology: o napakah in sporih v mikrobiologiji.